PREDSTAVLJAO BUDŽET

Višković: Iz EU nam je došla ptičija gripa, a očekivao sam da od njih dolaze dobre stvari

Svjedoci ste da ovih dana se spominje i ptičija gripa, izgleda sve nam dolazi iz te Evropske unije, kazao je

Radovan Višković. RTRS

S. S.

1.12.2023

Premijer RS Radovan Višković predstavio je medijima danas budžet za 2024. godinu. On je tom prilikom kazao da je iz EU u RS došla ptičija gripa.

Osvrnuo se i na osnivanje Fonda solidarnosti koji, kako kaže, ima veće nadležnosti od Kompenzacionog fonda koji je osnovan zbog pandemije koronavirusa.

- Ono što nas je najviše natjeralo da idemo prema ovom Fondu je afrička kuga svinja i jednostavno iz Kompenzacionog fonda skoro da nismo imali osnov da pomognemo našim građanima i onda smo morali to preimenovati kako bi mogli pomoći u takvim slučajevima - rekao je.

Istakao je da se spominje i ptičija gripa, koja je, prema njegovim navodima, kao i afrička kuga svinja došla iz EU. On je kazao da je očekivao da će iz EU dolaziti dobre stvari.

- Svjedoci ste da ovih dana se spominje i ptičija gripa, izgleda sve nam dolazi iz te Evropske unije. Ja sam očekivao da nam nešto dobro dođe, ali izgleda iz Hrvatske preko Evrope i pored afričke kuge svinja evo sad nam dolazi i ptičija gripa. Vjerovatno ćemo i tu pretrpjeti štete koje ćemo morati u nekom datom momentu trenutku servisirati - dodao je.

On je naveo da javne investicije iz budžeta RS iznose 62,4 miliona i da su manje za 20 posto, ali da značajan iznos sredstava ide za investicije koje su i dalje u provođenju. Budžet RS u 2023. godini iznosit će 5,73 milijarde KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.