SARAJEVO

Helez primio vrhovnog zapovjednika NATO snaga za Evropu generala Kavolija

Ministar Helez je istakao da je saradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a

Helez - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
S. S.

1.12.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u petak 1. decembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio NATO-ovog vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Kristofera Kavolija (Christopher Cavoli).

Na sastanku na kojem su nazočili zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE) i ujedno operativni zapovjednik operacije Europske unije „Althea“ u BiH general-pukovnik Hubert Koteru (Cottereau), zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Deborah Mennuti, zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekhaga (McGaha), generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra odbrane BiH i zamjenika te ostali saradnici, razgovaralo se o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD.

Operativne sposobnosti

General Kavoli je domaćinima čestitao Dan Oružanih snaga BiH te istakao da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć s njegove strane, kao visoki vojni dužnosnik NATO-a, ali i kao zapovjednik američkih snaga u Europi.

Ministar Helez je istakao da je saradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je sa su SAD partner broj jedan Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama. On je predstavio generalu Kavoliju najvažnije aktivnosti i planove za dalji razvoj OS BiH, ali i podsjetio na ideju da demineri OS BiH, kao vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće razminiranje Ukrajine, kada se za to steknu uslovi.

Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a kao strateškog partnerstva BiH još od samih početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio kako je svaka dalja podrška američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje jedinica OS BiH, kako bi se još bolje razvila njihova otpornost na različite savremene prijetnje.

Izrazio zadovoljstvo

Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio saradnju BiH s NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao i vježbu OS BiH s NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno utjecale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji.

Nakon sastanka dvije delegacije, ministar Helez i general Kavoli su održali kratki sastanak licem u lice. Poslije toga usljedio je sastanak delegacija s generalom Kavolijem na čelu s predstavnicima Zajedničkog štaba OS BiH, koje je predvodio načelnik general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima načelnika general-majorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem. Govorili su o detaljima daljeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj saradnji na aktivnostima vojska-vojsci.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.