VOJNI ANALITIČAR

Zečević: Helez nije zadužen za sigurnost, to je posao OSA-e

Sigurnost u BiH u ovom momentu garantuje EUFOR, rekao je

Berko Zečević. N1

S. S. / N1

1.12.2023

Vojni analitičar Berko Zečević ocijenio je kako je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini povoljna i da sigurnost u državi u ovom momentu garantuje EUFOR, koji po njemu "odlično obavlja svoju funkciju". Zečević je u Danu uživo N1 televizije, komentarišući izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza u vezi sa paravojnim kampovima u entitetu RS, kazao da Helez "nije zadužen za sigurnosnu i sigurnosnu situaciju van kasarni Oružanih snaga BiH" nego je to posao OSA-e koja je odbacila navode državnog ministra.

Kako biste ocijenili sgurnosnu situaciju u BiH?

Mislim da je sigurnosna situacija povoljna bez obzira što su ljudi u državi izloženi svakakvim presijama naših političara koji izazivaju tenzije.

Kako komentarišete navode ministra Heleza o paravojnim kampovima u RS-u, ali i odgovore iz OSA-e i EUFOR-a da nemaju nikakva saznanja? Kome vjerovati?

U ovom momentu moramo vjerovati OSA-i koja je državna organizacija koja ima zadatak da promatra sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Helez nije zadužen sa sigurnosnu i bezbjedonosnu situaciju van kasarni Oružanih snaga BiH. Ta njegova izjava nije trebala da bude kakva je bila, on je svoja saznanja trebao da proslijedi OSA-i, a onda Tužilaštvu BiH. Mi moramo poštovati naše institucije. EUFOR ne može pratiti situaciju da li ima kampova ili ne. EUFOR ima zadatak da pruži sigurnost ljudima svojim prisustvom i da neće doći do izuzimanja oružja iz skladišta. Mislim da oni odlično obavljaju svoju funkciju. Po meni politika kreira određenu klimu neodgovornim izjavama.

Da li je takva i izjava ministra Heleza?

Mislim da jest.

Postoje li paravojni kampovi?

Mislim da je to ping pong loptica nakon izjava, koje su se desile prije izjave Heleza, u vezi sa 3.000 spavača. To nije trebalo da se uradi ni sa jedne strane, ali naši političari uživaju u kreiranju tenzija.

Ako Helez ima neke dokumente onda Tužilaštvo treba da provede istrage, ali ne priča se u novinama nego se radi u pozadini. Sigurnost se ne kreira u medijima.

Helez je od OSA-e tražio informacije o navodnim spavačima?

To je ono što sam maloprije govorio. Sigurnost u BiH u ovom momentu garantuje EUFOR.

Postoji li bojazan za raste ekstremizma u državi?

Milsim da ne. Koliko smo u posljednjih 20 godina imali terorističkih incidenata?

Čini mi se tri?

To je smiješan broj. Bosna i Hercegovina je specifična, kada nema političara među ljudima oni normalno žive i rade.

Da li građani shvataju ozbiljno izjave poput Helezovih? Da li ovakve izjave izazivaju paniku među ljudima?

U Bosni i Hercegovini ne postoji pojam panike jer kada bi samo pogledali posljednjih 30 godina onda smo trebali pobjeći iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.