NA DANAŠNJI DAN

Esad Arnautalić: 7. godišnjica smrti “oca bh. zabavne muzike”

Jedan je od utemeljitelja Orkestra RTV Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, te pokretač festivala “Vaš šlager sezone” i “Prvi aplauz"

Esad Arnautalić. historija.ba

I.P.

4.12.2023

Na današnji dan 2016. godine, preminuo je Esad Arnautalić, jedan od najznačajnijih bh. kompozitora, jedan od utemeljitelja Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, te pokretač festivala “Vaš šlager sezone” i “Prvi aplauz”.

Tvorac “Indexa”

Esad Arnautalić, rođen je 28. februara 1939. godine u Sarajevu. Godine 1962., zajedno sa svojim bratom Ismetom Nunom Arnautalićem, pokrenuo je kultnu sarajevsku grupu “Indexe”. Do 1965. iz lokalnih sarajevskih pop grupa "Lutalice" dolaze Slobodan Bodo Kovačević i basist Fadil Redžić, a iz "Pauka" se priključio novi pjevač Davorin Popović. Grupa “Indexi” je bila najpopularnija sarajevska i jedna od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rock grupa.

Osim za “Indexe”, Esad je bio autor muzike ili aranžer nekih od najpoznatijih pjesama drugih pjevača, poput: "Kud plovi ovaj brod" (Radojka Šverko), "U dugim noćima" (Kićo Slabinac), "Bila je tako lijepa" (Dragan Stojnić), "Život piše romane" (Jadranka Stojaković) i "Sviraj mi o njoj" (Kemal Monteno)…

Pokretač festivala “Mali šlager”

Veliki dio stvaralaštva, u isto vrijeme, Esad je posvećivao muzici za djecu, pa je za njih organizovao festivalsku smotru nazvanu “Mali šlager”. Iz njegovog autorskog opusa za djecu, najpoznatija pjesama je "Djeca su vojska najjača", na stihove sarajevskog pjesnika Velimira Miloševića, koja je prvi put izvedena 1973. godine.

Esad Arnautalić je autor i značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove “Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra” i “Savršeni krug”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.