"AVAZ NA LICU MJESTA"

Svečana sjednica Senata UNSA: Promovirano 11 profesora emeritusa

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima UNSA koji su duže vremena kontinuirano doprinosili unapređenju UNSA

Upriličena svječana sjednica Senata UNSA - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
N. H.

4.12.2023

U sklopu obilježavanja 74. godišnjice osnivanja Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas su upriličeni - svečana sjednica Senata Univerziteta i promocija jedanaest profesora emeritusa.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima UNSA koji su duže vremena kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučnoistraživačkog, odnosno umjetničkoistraživačkog rada, razvoju i napretku UNSA i fakulteta/akademija, kao i nastavnog procesa, te stekli međunarodnu reputaciju.

- Ovaj univerzitet danas, u 74. godišnjici postojanja i djelovanja, promovira jedanaest profesorica i profesora emeritusa, koji su svoj radni vijek u cijelosti poklonili UNSA-u, dajući nesebičan doprinos obrazovanju velikog broja stručnjaka u BiH – kazao je prof. dr. Škrijelj.

U tom je kontekstu podsjetio kako su UNSA i Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) dvije najstarije i temeljne institucije u oblasti obrazovanja i nauke, izražavajući očekivanje da će njihov status u konačnici biti valoriziran u skladu s ulogom i misijom koju imaju u bh. društvu i državi Bosni i Hercegovini.

Promovisani profesori na čast emeritusa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Na čast profesora emeritusa UNSA promovirani su - dr. Aida Habul, dr. Azra Hadžiahmetović, dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Željko Šain, penzionisani redovni profesori Ekonomskog fakulteta UNSA.

Istovremeno, počasno zvanje profesora emeritusa dodijeljeno je - dr. Orhanu Bajrektareviću, dr. Rešidu Hafizoviću i dr. Enesu Kariću, penzionisanim redovnim profesorima Fakulteta islamskih nauka UNSA.

Također, u počasno zvanje profesora emeritusa promovirani su dr. Davorka Završnik, penzionisana redovna profesorica Farmaceutskog fakulteta UNSA i dr. Nijaz Ibrulj, penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta UNSA.

Počasno zvanje profesora emeritusa dodijeljeno je i dr. Abdulahu Gagiću, penzionisanom redovnom profesoru Veterinarskog fakulteta UNSA, kao i dr. Emini Rešidbegović, penzionisanoj redovnoj profesorici Veterinarskog fakulteta UNSA.

Obilježavanje 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu koje je počelo svečanom sjednicom Senata i promocijom profesora emeritusa, tokom decembra će biti nastavljeno svečanim promocijama diplomanata, magistranata i doktora nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.