SARAJEVO

Zamjenik izvršnog direktora EEAS-a na sastanku s članovima Predsjedništva BiH

Direktor Makovec je ponovio apsolutnu podršku evropskoj perspektivi zemlje, ističući da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji

Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

5.12.2023

Članovi Predsjedništva BiH primili zamjenika izvršnog direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Marka Makoveca.

Članovi Predsjedništva BiH su, uz izraze dobrodošlice, zahvalili Evropskoj službi za vanjske poslove i direktoru Makovecu lično na kontinuiranoj pomoći i podršci evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Ponovili su opredijeljenost za evropski put, za koji postoji apsolutni konsenzus svih relevantnih političkih aktera. Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala pozitivan podstrek svim nivoima vlasti na reformskom i evropskom putu zemlje. Uzimajući u obzir pozitivan trend u Evropskoj uniji kada je riječ o politici proširenja, članovi Predsjedništva BiH su ocijenili da je potrebno iskoristiti momentum kako bi otpočeli pristupne pregovore sa EU.

Direktor Makovec je ponovio apsolutnu podršku evropskoj perspektivi zemlje, ističući da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Pozitivan zamah je generisan, kada je riječ o procesu proširenja, i važan je za snažniju i jaču Evropsku uniju. U tom kontekstu, pozvao je na provođenje reformi, kako bi Bosna i Hercegovina otpočela pristupne pregovore.

Govoreći o Planu rasta za zapadni Balkan, direktor Makovec je rekao da je Evropska unija osigurala 6 milijardi eura za ovu regiju, koji će biti realizovani u naredne tri godine. Cilj plana je približiti zemlje regije jedinstvenom evropskom tržištu, kroz reformski proces i regionalnu saradnju, a koja će osigurati jačanje ekonomija zemalja regije i privlačenje investicija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.