O DANAŠNJEM SASTANKU

Generalni sekretar Evropskog pokreta BiH: Poražavajuće je da moramo otići u Brisel da se svi sastanemo

Nije realno provesti reforme koje čelnici EU očekuju, smatra Plakalo

Haris Plakalo. Instagram

D. H.

5.12.2023

Ogromna delegacija iz Bosne i Hercegovine nalazi se u Briselu.

Je li dolazak ovolikog broja predstavnika iz BiH bila dobra odluka ili stvar koja dodatno zbunjuje EU predstavnike, ohrabruju li poruke koje smo dobili u kontekstu napretka u EU, koliko su realna obećanja bh. predstavnika EU za Hayat je govorio Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

Dobijanje kojeg dana

Na početku je istakao kako nije realno provesti reforme koje čelnici EU očekuju od nas u ovom mjesecu, dok u martu tako nešto i možemo očekivati.

- Teško da ćemo ovo koji dan dobiti usvojene zakone o kojima je Von der Layen govorila pri posjeti BiH. Premijeri svih kantona su otišli u Brisel zajedno sa ostalom delegacijom. Volio bih da su ti sastanci češći u BiH i da se premijeri češće viđaju, razgovaraju, ne samo oni, nego i svi nosioci najvažnijih pozicija oba entiteta i Brčkog Distrikta. Poražavajuće je da moramo otići u Brisel da se sastanemo svi. Mi sa EU treba da komuniciramo jednim glasom, ovih dana u Brisel otišlo više od 50 ljudi, kakvu mi poruku šaljemo?! Zakoni koji čekaju na stolu nisu nebitni zakoni, to su jako bitni zakoni za sve građane kako bi imali prvenstveno bolji status u svojoj zemlji - pojasnio je Plakalo.

Snažna podrška

Dodaje kako su izbori za Evropski parlament na ljeto, te da će oni odrediti buduće kretanje evropske administracije.

- Imamo prijatelje koji su to bezbroj puta dokazali, jedna od njih je i Republika Slovenija koja ne odustraje od snažne podrške BiH, Austrija također, Hrvatska u posljednje vrijeme isto. Ne bih volio da se lobiranja daju da bi se nešto dobilo, a to je ono što je navedeno u prioritetima, tačnije u izbornom zakonodavstvu BiH. Lobiranja koja imaju tendenciju da se isporuči nešto za ta lobiranja su opasna i imaju skrivene namjere - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.