NA 18. SVJETSKOM KONGRESU

Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

Arnautović je osvojio gotovo 70 posto glasova

Doktor Kenan Arnautović. Forbes BiH

H. J. I.

5.12.2023

Trenutno se u Kejp Taunu, Južnoafričkoj republici održava 18. Svjetski kongres neurohirurgije. Doktor Kenan Arnautović osvojio je gotovo 70 posto glasova, i time je postao potpredsjednik Svjetske Federacije neurohirurga (World Federation of Neurosurgical Societies – WFNS). 

Na ovom kongresu 198 delegata iz 136 zemalja glasalo je za lidere Svjetske federacije neurohirurga, a novoizabrani predsjednik je doktor Luis Borba iz Brazila. 

Student generacije

Rođen je 1960. godine u Sarajevu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao najbolji student u svojoj generaciji. Prvu specijalizaciju iz neurohirurgije završio je u Sarajevu i Hanoveru, a drugu na Univerzitetu Arkansas for Medical Sciences. Mentor mu je bio dr. Sam Al-Mefty. 

1994. godine otišao na drugu specijalizaciju u Sjedinjene Američke Države. Od 2002. godine radi na Semmes-Murphey klinici i predaje neurohirurgiju na University of Tennessee u Memfisu. Aktivno objavljuje radove u prestižnim stručnim publikacijama iz neurohirurgije.

Suosnivač BHAAAS

Član je osam američkih profesionalnih udruženja, uključujući Američku asocijaciju neurohirurga (American Association of Neurological Surgeons). Suosnivač je i član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Dovodio je i svoje američke kolege neurohirurge u Sarajevo, i bh. bolnicama je osigurao veliki broj donacija opreme. Zahvaljujući ugledu koji uživa u SAD dogovorio je brojne obuke za bh. ljekare na američkim klinikama, prenosi Forbes BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.