DIO NESLAVNIH TRENUTAKA

Kad nestane gracioznost tenisa: Kontroverze koje su obilježile bijeli sport

Nazvan bijelim sportom zbog svega što predstavlja, nije mogao biti imun na sve što se dešava u svijetu

Vilijams u finalu US Opena 2018. godine. AP

8.8.2023

Tenis, često smatran simbolom sportskog duha i gracioznosti, svjedočio je svojoj porciji kontroverzi kroz svoju bogatu historiju.

Nazvan "bijelim sportom" zbog svega što predstavlja, nije mogao biti imun na sve što se dešava u svijetu. Kontroverze su ostavile neizbrisiv trag na sport, izazivajući rasprave među navijačima. 

Borba između spolova

Bobi Rigs (Bobby Riggs), otvoreni šovinist i nekadašnji prvi reket svijeta, vrlo lako je našao priliku da dodatno zaradi i u svojim poznim godinama.

Naime, tada 55-godišnji Rigs je prozivao teniserke govoreći da je muška igra znatno superiornija od ženske.

Na to sve je odgovorila legendarna Bili Džin King (Billie Jean) koja ga je izazvala na meč. Rigs je prihvatio njen izazov i odigrali su meč u kojem je King slavila u tri seta (6:4, 6:3, 6:3) i privukla ogromnu medijsku pažnju, što je poteklo brojne razgovore o sposobnostima i postignućima ženskih sportistkinja.

Kontroverza Davis Cupa

Južnoafrička republika je 1974. godine još uvijek bila pod apartheidom. Kao rezultat toga, Davis Cup, jedan od najprestižnijih timskih takmičenja u tenisu, postao je predmet brojnih rasprava kada je Međunardna teniska federacija (ILTF) odlučila dopustiti Južnoj Africi da sudjeluje u tom takmičenju.

Nekoliko zemalja, posebno iz Afrike i Azije, snažno se usprotivilo toj odluci, tvrdeći da dopuštanje sudjelovanja Južnoafričke republike podržava i legitimira apartheid.

Kao odgovor, Indija i Pakistan povukli su se iz takmičenja, odbijajući igranje protiv Južnoafrikanaca. Kontroverza je eskalirala, stavljajući ogroman pritisak na ILTF.

Napokon, bijes i protesti doveli su do isključenja Južnoafričke republike iz Davis Cupa sve dok apartheid nije ukinut, šaljući snažnu poruku o važnosti društvene odgovornosti.

Finale US Opena

Finale ženskog singla na US Openu 2018. godine svjedočilo je jednom emocionalno nabijenom incidentu. Serena Vilijams (Williams), legendarna teniserka, u finalu je igrala protiv Naomi Osake.

Usred žestoke borbe, Vilijams je dobila kaznu za prekršaj zbog navodnog dobijanja savjeta od svog trenera. Osjećajući da je sudija Karlos Ramos (Carlos) tretira nepravedno, ona je reagirala i to je dovelo do daljnjih kazni za verbalno zlostavljanje i bacanje reketa.

Meč je uzeo neželjeni obrat, a Vilijams je tvrdila da muški igrači često pokazuju slično ponašanje bez suočavanja s teškim kaznama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.