OPTUŽNICA POTVRĐENA 2017.

Aliji Delimustafić i ostalima ponovo odgođeno suđenje, novi termin 19. decembra

Ročište je u utorak 5. decembra odgođeno je jer se optuženi Izet Musić i Zoran Lončar nisu pojavili u Sudu

Alija Delimustafić. Avaz

FENA

6.12.2023

U Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo je odgođen početak suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Ročište je u utorak 5. decembra, kada je ponovo bio zakazan početak suđenja, odgođeno je jer se optuženi Izet Musić i Zoran Lončar nisu pojavili u Sudu.

Česta odgađanja početka suđenja

Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da se suđenje opet mora odgoditi, uz opomenu da se ubuduće nedolasci moraju ranije najaviti, a ne na dan zakazanog ročišta, javlja Detektor.

U tom predmetu optužnica je potvrđena u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Prvooptuženom Aliji Delimustafiću se ovom optužnicom na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Organizovani kriminal

Uz Aliju Delimustafića, Lončara i Musića, optužnicom su obuhvaćeni i Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Termin novog suđenja je 19. decembar ove godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.