POTROŠENO 337.650 KM

Sredstva iz tekuće rezerve: Bećirović trošio najviše, Komšić jednako tretirao FK Ozren i KK Bosnu, a Cvijanović častila festival piva

Zakonskih kriterija prilikom podjele sredstava nema, a jedina obaveza je odluku o dodjeli sredstava objaviti u "Službenom listu BiH"

Sa jedne od sjednica Predsjedništva BiH. Fena

6.12.2023

Članovi Predsjedništva BiH i ove godine su iskoristili priliku da, koristeći diskreciono pravo podijele, određena sredstva iz tekuće rezerve budžeta BiH.

Zakonskih kriterija prilikom podjele sredstava nema, a jedina obaveza je odluku o dodjeli sredstava objaviti u "Službenom listu BiH", dok je primalac sredstava dužan dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović su u prvih 11 mjeseci potrošili ukupno 337.650 KM. Najviše sredstava potrošio je Denis Bećirović, dok je Željka Cvijanović jedina čija cifra nije šestocifrena. Sredstva su dobijala razna udruženja, ali i neke javne ustanove, članovi Predsjedništva su finansirali određene manifestacije na kojima su se kasnije pojavljivali i držali govore, pomagalo se i pri liječenju osoba, a sredstva su se dijelila i u oblasti sporta, ali i za muzičke manifestacije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izdvojio je 2.000 KM za liječenje ratnog vojnog invalida iz Odžaka, Biljana Begović za operaciju u Sloveniji dobila je 16.125 KM, Merisa Fatić za operaciju kćerke (5) 10.000 KM, a Mensad Bašić je za liječenje dobio 15.000 KM.

Četiri udruženja za djecu bez roditeljskog staranja su dobila od Komšića finansijsku pomoć od po 1.400 KM, dok je udruženje iz Lukavca, koje radi s osobama s poteškoćama u razvoju, dobilo 3.000 KM. Centar za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“ iz Sarajeva također je dobio 3.000 KM.

Bizarna situacija

Komšić nije štedio ni na sportu, ali tu je viđena i jedna poprilično bizarna situacija. Naime, KK Bosna je dobio isti iznos sredstava kao i potpuno anonimni FK Ozren Semizovac, tačnije 2.000 KM. Klizački klub ICE Group dobio je 3.000 KM za odlazak na međunarodno takmičenje, dok je KK Koš dobio 2.000 KM za sufinansiranje održavanja Košarkaškog kampa – Bjelašnica 2023. Ismail Barlov i Ismail Zulfić dobili su po 10.000 KM za pripreme za Svjetsko paraplivačko prvenstvo u Mančesteru. Za organizaciju memorijalnog turnira Maja Đokić Komšić je izdvojio 2.000 KM.

Mladi fizičari iz BiH su nagrađeni sa 5.000 KM za odlazak na međunarodnu olimpijadu iz fizike u Japanu, dok je Treća gimnazija dobila 10.000 KM za razmjenu učenika sa školom u Japanu.

Kako bi se sačuvale uspomene iz rata, 2.000 KM je dobilo Udruženje „Maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“ Općine Centar, a istim iznosom je pomognut i dokumentarni film „Konjic-U okovima agresije“. Za manifestaciju „Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2023“ izdvojeno je 10.000 KM, dok je za „Dani pobjede, dani ponosa" 5.000 KM.

Po 2.000 KM su dobili Franjevački medijski centar „Svjetlo riječi“ za izdavanje knjige "Jezera BiH", zemljoradnička zadruga „Poljopromet“ iz Čelića za Dane jagodičastog voća, te Udruženje „Biti novinar" iz Tuzle za realizaciju novinarske nagrade „Nino Ćatić".

Festival kulture „Slovo Gorčina" dobio je 5.000 KM, a Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ 1.000 KM za premijeru i promociju filma i knjige o temi „Herojstvo bosanske žene". Kada se sve sabere, Željko Komšić je potrošio 120.325 KM.

Sredstva za Lanu Pudar

Denis Bećirović je potrošio nešto više od svog kolege, tačnije 126.025 KM.

Za razliku od kolege, on nije mnogo izdvajao za sport, osim nekoliko izuzetaka. Bećirović nije štedio na najboljoj bh. plivačici Lani Pudar, pa je njen klub „Orka“ dobio 11.000 KM za učešće Pudar na međunarodnim takmičenjima. Mlada Merjem Džafić dobila je 1.400 KM  za učešće na Svjetskom šahovskom prvenstvu u Egiptu.

Denis Bećirović je dodijelio sredstva i srebreničkim udruženjima. „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ za sufinasiranje posjete Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu su dobili 2.500 KM, dok je 10.000 KM izdvojeno za Udruženje žrtava i svjedoka genocida za put u Den Hag na izricanje presude u predmetu Stanišić i Simatović. Memorijalni centar Srebrenica – Potočari dobio je 10.000 KM za podršku u radu, obnovu i rad biblioteke, arhive i istraživačke projekte.

Član Predsjedništva BiH izdvajao je novac i za vjerske zajednice i vjerska udruženja. Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ Kupres dobilo je 2.000 KM, za Muftijstvo banjalučko izdvojeno je 4.000 KM, kako bi se uradilo vanjsko uređenje oko objekta novog sjedišta Muftijstva. Muftijstvo travničko je dobilo 3.000 KM za održavanje manifestacije „513. dani Ajvatovice“. Banjalučka biskupija – Caritas Banja Luka za pomoć u radu dobio je 2.000 KM. Medžlis IZ Sanski Most dobio je 3.000 KM kao finansijsku podršku izgradnji muzeja i spomen sobe generala Mehmeda Alagića.

Osjetljive kategorije

Bećirović je novac odvajao i za osjetljive kategorije, pa su tako Centar za djecu s višestrukim smetnjama „Koraci nade“ Tuzla, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde, Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Mala sirena“ Zavidovići i Udruženje „EDUS – Edukacija za sve“ dobili iznos od po 1.875 KM. Centar za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ u Kulen Vakufu i Udruženje „Zajedno smo jedno“ dobili su po 5.000 KM.

Udruženje „Edus – Edukacija za sve“ je kasnije dobilo još 2.500 KM za održavanje ljetne škole za djecu s poteškoćama u razvoju, a Bećirović je izdvojio i 10.000 KM Udruženju „Srce za djecu oboljelju od raka“ za izgradnju Roditeljske kuće u sklopu UKC Tuzla.

U segmentu zdravstvene zaštite novac od Bećirovića su dobili i Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde i Donorska mreža BiH iz Sarajeva i to oba udruženja po 2.000 KM.

Bećirović je dodijeljivao novac i za razne projekte u Tuzlanskom kantonu, odakle i on dolazi. Tako je Općina Čelić dobila 1.000 KM kao pomoć pri održavanju Privredno-turističke manifestacije, a Grad Tuzla 5.000 KM kao pomoć pri izgradnji Spomen obilježja na Brčanskoj malti. Za održavanje Okruglog stola u Kladnju Bećirović je izdvojio 2.000 KM pomoći za SABNOR.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je izdvajao novac i za historijski značajne datume, ali i za udruženja koja njeguju tradiciju sjećanja na rat. Tako je Udruženje građana žrtava rata 92-95 „16. april“ Ahmići-Vitez dobilo pomoć od 5.500 KM za obilježavanja 30. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, a Organizaciji ratnih vojnih invalida Grada-Tuzla 92-95 dodijeljeno je 2.000 KM za održavanje Dana tuzlanskih jedinica. Novac je izdvojen i za Fondaciju „Alija Izetbegović“ kao podrška realizaciji Akademije povodom 20. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Predsjedništvo BiH je bilo pokrovitelj manifestaciji „Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2023“, pa je Bećirović za tu svrhu izdvojio 10.000 KM. Za organizaciju naučnog skupa povodom 80. godišnjice ZAVNOBiH-a u organizaciji ANU BiH Bećirović je izdvojio 2.000 KM. Kao podršku radu Udruženja za zaštitu tekovina borba za BiH Bećirović je izdvojio 1.000 KM.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba za organizaciju Ultramaratona Vukovar-Srebrenica dobilo je iznos od 2.000 KM, a Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ za premijeru i promociju filma i knjige o temi „Herojstvo bosanske žene“ 500 KM.

Za podršku u radu i učešće na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC 2023 Denis Bećirović je izdvojio 7.000 KM Centru za edukaciju, robotiku, inovaciju i tehnologiju iz Mostara.

Incijativa za strateške analize iz Sarajeva je potpomognuta sa 1.000 KM za operativne troškove Sarajevske sigurnosne konferencije, dok je 1.000 KM za liječenje dobio akademik Abdulah Sidran.

Liječenje osoba

Članica Predsjedništva Željka Cvijanović u prvih više od pola godine mandata nije trošila novac na ovaj način, a onda je za svega nekoliko mjeseci podijelila 91.300 KM.

Prva transakcija Cvijanović bila je izdašna i to Udruženju „Eko Urban Centar“ iz Istočnog Sarajeva 20.000 KM za pomoć u održavanju „BEERKA“-Prirodno—pivskog festivala. Da Cvijanović voli muziku, pokazalo se i kasnije kada je izdvojila JU Kulturni centar Trebinje 30.000 KM za Trebinje džez festival.

Cvijanović je izdvojila 20.000 za realizaciju projekta „Analiza potreba starih lica u gradskom naselju za uslugama volonterskih servisa“, koji je pokrenulo Udruženje za društveni i ekonomski razvoj „Nebo“.

Željka Cvijanović je finansirala sa 15.000 KM i projekt „Festival domaćih proizvoda 2023“, čiji je realizator bilo Udruženje mladih ekonomista Banja Luka. Pomogla je Cvijanović i Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Tračak nade“ Foča iznosom od 1.000 KM.

Preostali novac Cvijanović je podijelila za liječenje i školovanje više osoba u iznosima od 300 do 1.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.