UNOSNI UGOVORI

Dokumenti u posjedu "Avaza" otkrivaju: Iz četiri rudnika izvučene stotine miliona KM

Milionski iznosi su trošeni čak i na unajmljivanje mehanizacije, a većina tih ugovora je zaključena za vrijeme stare uprave EPBiH

Andelija: Imao omiljene kompanije. Fena - EPBiH

6.12.2023

Rudnici u sklopu Koncerna „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) godinama izvlače državni novac i usmjeravaju ga u privatne džepove.

Ranije je „Dnevni avaz“ pisao o tome da je „Elektroprivreda BiH“ potpisala ugovor s privatnom kompanijom „Lager“ za kupovinu uglja za potrebe termoelektrana, iako u sklopu EPBiH postoji mnoštvo rudnika mrkog uglja.

No, maćehinski odnos i pogodovanje privatnicima je praktički prisutno u svakom rudniku u sklopu Koncerna, zbog čega građanima prijeti poskupljenje električne energije.

Milionski iznosi su trošeni čak i na unajmljivanje mehanizacije, a većina tih ugovora je zaključena za vrijeme stare uprave EPBiH, s Admirom Andelijom na čelu. Pokazali su to dokumenti koji su u posjedu „Avaza“. Riječ je o stotinama ugovora teških više od 150 miliona KM. Andelija je, ustvari, nastavio stopama svoga prethodnika Bajazita Jašarevića.

Omiljena kompanija Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ bila je „Junuzović Kopex“ d.o.o. Lukavac, a dio ugovora dobila je kompanija „Harmeli“ Banovići. Ove dvije kompanije su ove godine RMU „Đurđevik“ unajmljivale buldožere, gredere, utovarače, rovokopače gusjeničare. Ove usluge su prošle godine koštale rudnik 949.904,21 KM.

Bez provjera

Interesantno je i to da ugovorom nije predviđeno da li će se prilikom prijema mašina provjeravati da li one odgovaraju uvjetima iz tenderske dokumentacije i ponude.

Sporni ugovori u RMU “Đurđevik”. Avaz

Ipak, najveća zlatna koka kompanija „Junuzović Kopex“ i BEAT BH Živinice bila je izvođenje rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja na površinskom kopu Višća II. Ugovor s RMU „Đurđević“ zaključen je 2. juna na dvije godine, a vrijednost ugovora s PDV-om je nevjerovatnih 78,51 milion KM.

Uprkos basnoslovnim iznosima samo od jednog rudnika, ime kompanije „Junuzović Kopex“ pojavljuje se i u vezi s ugovorom kod RMU „Kreka“ Tuzla. RMU „Kreka” je plaćao unajmljivanje buldožera, bagera s radnim organom hidraulični čekić, bagera čistača traka, rovokopača te pomoćne mehanizacije. Osim spomenutog „Junuzović Kopexa“, s RMU „Kreka“ usluge unajmljivanja su dobro naplatili i „HEEZ transport“, „Titanik“ Tuzla, „Tevekkul“ Tuzla, „Den Alm Company“ Lukavac, „MHI Kompani“ Lukavac.

RMU “Kreka”: Pogodovala privatnicima. Avaz

Ukupan iznos svih ugovora s ovim privatnicima iznosio je 4,51 milion KM. Osim za unajmljivanje mehanizacije, “Junuzović Kopex“ je zaključio još dva ugovora s RMU „Kreka“, a ukupna vrijednost s PDV-om iznosila je 12,54 miliona KM.

SDA funkcioner

Dobro je poslovala i kompanija Azmira Husića „HEEZ transport“, inače funkcionera SDA i sportskog radnika koji je zaključio ugovor od čak 6,13 miliona KM s PDV-om.

Rudnik mrkog uglja „Breza“ angažirao je kompaniju „Halilović“ d.o.o. Ilijaš za unajmljivanje pokretne drobilice i građevinske mašine za doziranje u vrijednosti od 202.702,5 KM s PDV-om. Ovaj ugovor je nastao za vrijeme nove uprave “Elektroprivrede BiH” te je većina stvari definirana ugovorom.

Ovaj rudnik je zaključio ugovor s kompanijom „GeoAVAS“ Ilidža za radove na izvođenju istražnog bušenja u istražnom prostoru RMU „Breza“, eksploataciono polje „Sretno i Kamenice“ u vrijednosti od 931.320 KM.

Manja garancija

Rudnik “Kakanj” je potpisao ugovor s “Trgošpedom” i već redovnim “Junuzović Kopexom” u vrijednosti od astronomskih 24,33 miliona KM s PDV-om za otkrivanje i eksploataciju uglja u centralnom reviru na pogonu PK Vrtilište, dok je “Trgošped” dobio još jedan ugovor u vrijednosti od 2,57 miliona KM. U ovim ugovorima je sporno to što je predviđena garancija za izvršenje ugovora kao sredstva osiguranja ispunjenja obaveze u iznosu od pet posto ukupne vrijednosti, dok je inače praksa da se traži iznos od 10 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.