URUŠAVA SE SISTEM

Dok rudnici grcaju u dugovima, EPBiH časti privatnike: Kompanija iz Posušja ponovo dobila basnoslovni ugovor

Prošlogodišnji ugovor s “Lagerom“ bio je precijenjen za više od 24 miliona KM

EPBiH: Za privatnike desetine miliona KM. Facebook

4.12.2023

Kompanija “Lager” iz Posušja godinama praktički živi od basnoslovnih ugovora s „Elektroprivredom BiH“ (EPBiH). Njihova djelatnost tiče se svega što može imati veze s energijom, a samim tim i velikim ugovorima ili subvencijama, od vjetroelektrana do prodaje uglja, ali i prodaja radnih mašina, koje su se, također, prodavale rudnicima u sklopu EPBiH.

Ispunjava kriterije

Protiv vlasnika “Lagera” Milenka Bašića i direktora kompanije podignuta je optužnica u Hrvatskoj zbog Vjetroelektrane Krš-Pađene na području Knina, a terete se da su podmićivali tadašnju državnu sekretarku u Ministarstvu uprave Hrvatske kako bi isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije. Sporna vjetroelektrana je spominjana i u izvještaju State Departmenta kao primjer korupcije.

Ipak, sve to nije upalilo nikakav alarm kod Uprave EPBiH te oni i dalje posluju s „Lagerom“ pa se čini da ta kompanija ima duži vijek u tim ugovorima od bilo koje vlasti.

Tako je prije nekoliko dana “Elektroprivreda BiH” donijela odluku prema kojoj se utvrđuje da kandidat “Lager” d.o.o. Posušje ispunjava kriterije utvrđene u pozivu za učešće u pregovaračkom postupku s objavom obavještenja o nabavci 400.000 tona mrkog uglja s prijevozom za potrebe Termoelektrane Kakanj. Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 70,12 miliona KM bez PDV-a.

O precjenjivanju ugovora s kompanijom “Lager” u prošloj godini podatke je pokazao i revizorski izvještaj.

Kada je EPBiH, prošle godine, podnijela zahtjev za pretkvalifikaciju ponuđača za kupovinu 350 tona uglja za termoelektrane Tuzla i Kakanj, dokumentaciju je uzelo sedam potencijalnih ponuđača, no na kraju je pristigla samo jedna prijava, naravno od „Lagera“, koji je ispunjavao uvjete.

Skoro 30 posto

- Zapisnikom s otvaranja ponuda konstatirano je da je kvalificirani ponuđač dostavio ponudu čija je vrijednost 118.998.720 KM. Za dostavljanje konačne ponude 14. septembra 2022. dostavljen je poziv s rokom 20. septembra 2022. godine. Zapisnikom od 20. septembra 2022. konstatirano je da je pristigla ponuda s cijenom od 105.180.000 KM. Zapisnikom od 23. septembra 2022. izvršena je ocjena ponuda ponuđača “Lager” d.o.o., s napomenom da je ponuđena cijena iznad procijenjene - naveo je Ured za reviziju FBiH.

Ipak, iako je cijena bila viša od procijenjene, „Elektroprivreda BiH“ je odlučila da ide u zaključenje ugovora.

- Procijenjena vrijednost nabavke je 81.147.000 KM, a ugovor je zaključen na 105.180.000 KM, što je više od procijenjene vrijednosti za 29,6 posto, odnosno 24.033.000 KM, te ne možemo potvrditi opravdanost zaključenja ugovora iznad procijenjene vrijednosti nabavke - saopćio je Ured za reviziju FBiH u izvještaju za prošlu godinu.

Faksimil ugovora. Avaz

Bez reformi

Dok se godinama rudnici u sklopu Koncerna „Elektroprivrede BiH“ nalaze u katastrofalnom stanju i rekorderi su jedino na listama poreznih dužnika, suštinskih promjena i reformi nema. Djeluje se isključivo reaktivno na nezadovoljstvo rudara, i to na način da se kupuje socijalni mir. Pitanjima disproporcije u broju administracije i rudara niko se ne bavi, kao ni neisplativih rudnika. Linija manjeg otpora je davati novac moćnim privatnicima, kojih ima i osim „Lagera“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.