ČEKAJU ODOBRENJE

Semir Halilović: U toku napori za evakuaciju 14 bh. državljana iz Gaze

Ambasador BiH u Kataru Semir Halilović očekuje da evakuacija preostalih bh. državljana i njihovih bliskih srodnika bude uskoro okončana

Semir Halilović. Facebook

Alen Bajramovic

6.12.2023

Dok se pojačavaju napadi Izraela na pojas Gaze, 14 bh. državljana još nije dobilo odobrenje za evakuaciju. Prema informacijama koje stižu s terena, oni se nalaze u južnom dijelu pojasa, u blizini graničnog prijelaza Rafah, a ovaj dio Gaze je pod direktnom vatrom izraelske vojske.

Ambasador BiH u Kataru Semir Halilović u razgovoru za "Avaz" kaže da će evakuacija preostalih bh. državljana i njihovih bliskih srodnika biti uskoro okončana.

- Prije nekoliko dana naši državljani iz Gaze direktno su se obratili da im pomognemo u evakuaciji. Pokušaji drugim putevima nisu dali rezultat, a oni svakodnevno strepe za vlastite živote, s obzirom na to da trpe nesposredna ratna djejstva. Poduzeli smo diplomatske veze i napore, ponovo preko naših velikih prijatelja u Kataru, kojima Bosna i Hercegovina duguje konkretnu političku zahvalnost. Ova aktivnost je u toku i izvijestit ćemo kada naši ljudi napuste Gazu – kazao nam je Halilović.

On dodaje da je, uprkos neizrecivoj tragediji kojoj su izloženi stanovnici Gaze, ponosan što je dio napora koji imaju cilj spašavanje ljudskih života.

- Ovom prilikom želim izraziti svoju kolegijalnu zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova Katara, državnom ministru Al-Khulaifiju, kao i ambasadoru Katara u Sarajevu Mešalu Al-Attiyahu. To su naši prijatelji – dodaje Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.