BOLNA ISTINA

BBC o Dodiku: "Njegova istinska motivacija je da održi osjećaj krize u RS"

Jedino što može da uradi je da pravi probleme, kad god to žele u Moskvi, naglasili su

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

N. H.

6.12.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik se danas pojavio pred Sudom BiH, na kojem mu je održano ročište, a tome je posvetio tekst i ugledni medij BBC.

Na samom početku teksta navode da predsjednik RS-a odbacuje autoritet visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i da je to jedan od glavnih razloga za njegov dolazak pred Sud BiH. 

"Uvod u secesiju RS"

BBC naglašava da bi Dodik, ukoliko bude proglašen krivim, mogao u zatvoru provesti i do pet godina uz zabranu bavljenja politikom. 

Dodali su i to da je Dodik "zabranio" Šmitu ulazak u manji bh. entitet, ali da je visoki predstavnik nekoliko dana kasnije došao u Srebrenicu. 

Dalje navode da je "primamljivo vidjeti ovo kao uvod u secesiju Republike Srpske".

- I zaista, Dodik redovno sugeriše da bi mogao proglasiti nezavisnost ovog regiona. On je tokom vikenda rekao da, ako Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD sljedeće godine, neće oklijevati da to učini. Tokom predsjedavanja Džoa Bajdena, SAD su mu uvele sankcije zbog prijetnji povlačenjem iz institucija BiH, a Dodik je izrazio nadu da će se Tramp vratiti na vlast -  piše BBC.

"Strahovi birača"

Također, objasnili su da Dodik nema podršku za svoje planove, "čak ni od susjedne Srbije". 

- Smatra se saveznikom Rusije, koja je, zajedno sa Kinom, odbila da prizna Kristijana Šmita kao međunarodnog izaslanika. Šmit je upozorio da je zapadni Balkan postao "potencijalno područje za rusku intervenciju", otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini. Međutim, on vjeruje da lider bosanskih Srba ima vrlo malo prostora da "uradi nešto strateško". 

"Jedino što može da uradi je da pravi probleme, kad god to žele u Moskvi", rekao je nedavno za austrijski list. Mnogi sumnjaju da je istinska motivacija Milorada Dodika da održi osjećaj krize u RS i produži svoj dugi staž na vlasti iskorištavanjem strahova birača - zaključili su iz BBC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.