REAKCIJA

Rustemović iz Agencije za lijekove BiH: Još uvijek nisu imenovani članovi Stručnog savjeta, neka se Vlada umiješa sebi u posao

Svako odlaganje dovodi Agenciju za lijekove BiH u najmanju ruku u sporost, neefikasnost, ljutnju pacijenata, rekao je

Ramo Rustemović. Avaz

S. S.

7.12.2023

Predsjednik sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović prokomentarisao je za "Dnevni avaz" trenutna dešavanja u ovoj Agenciji.

- Pokušaj, pa ništa. Ministar zdravstva FBiH (op.a. Nediljko Rimac), jednom predložio svoje kandidate, bolje reći, svoje savjetnike za članove Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH i jednog člana ispred "B" varijante, koji u najmanju ruku se može dovesti u sukob interesa, jer isti ima firmu koja se bavi medicinskim sredstvima i lijekovima. Ministarstvo zdravstva RS, je davno uputilo prijedlog svojih kandidata za članove Stručnog savjeta na MCP. Zašto se čeka, svako odlaganje dovodi Agenciju za lijekove BiH u najmanju ruku u sporost, neefikasnost, ljutnju pacijenata - kazao je Rustemović. 

Ističe Rustemović da na taj način čekaju komisije za lijekove, za farmakopeju i druge.

- Ponavlja se stara priča, samo izmijenjeni datum. Loša su to podsjećanja uposlenika, kome je u interesu, to je zaista za duboku analizu. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, nije jedan čovjek, niti bi trebalo da bude, a pogotovo da bude izložena potkusurivanju nedobronamjernih politika. Puna usta za pacijenta, puno obećanja, kome, možda za naivne. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, od ulaska nije mijenjala Pravilnik o Sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, sam po sebi je anahron, sama sebe prevazišla, ima nas koji se možemo pohvaliti da nas prati u penziju - poručio je Rustemović.

On apeluje na Vladu FBiH da se umiješa "sebi u posao" te da prekine ovu trakavicu koja će omogućiti nesmetano funkcionisanje Agencije.

- Članovi aktuelnog Stručnog savjeta ispred Federacije BiH, na čelu sa Marčinkom Vedranom, su pokazali ozbiljnost prema Agenciji, rade u kapacitetu donošenja Odluka i akata bitnih za Agenciju - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.