GODIŠNJICA KONVENCIJE

Memorijalni centar Srebrenica pozvao članice UN-a da osnaže Međunarodni krivični sud

Ističu da su međunarodni mehanizmi za utvrđivanje krivične odgovornsti za genocid i zločine protiv čovječnosti nikada slabiji

Emir Suljagić. Facebook

S. S.

9.12.2023

Memorijalni centar Srebrenica upozorio je da će u 2023. godini broj ubijenih ljudi u globalnim konfliktima preći cifru od 300.000 što je rekordna brojka ubijenih u jednoj godini u 21. stoljeću.

Podsjećaju da je 9. decembra 1948. godine donesena Konvencija za sprečavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine odluka o njenom obilježavanju, odnosno utvrđen je ovaj datum kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida i prevencije genocida.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da su međunarodni mehanizmi za utvrđivanje krivične odgovornsti za genocid i zločine protiv čovječnosti nikada slabiji.

Kroz Mehanizam rane uzbune i prevencije zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, Memorijalni centar je razvio globalnu mrežu razmjene podataka i istraživanja, te upozorava da je zabrinjavajući trend nekažnjivosti i izostanka međunarodnog poziva na odgovornost političkih i vojnih lidera za zločine u više od 30 sukoba i ratova koji trenutno traju širom svijeta.

Iz Memorijalnog centra poručuju da naslijeđe MKSJ-a i MKSR-a treba služiti kao primjer svima da će zločinci biti uhvaćeni i privedeni licu pravde. Ako Međunarodni krivični sud ne napravi slične iskorake i rezultate u drugim konflktima, biće izgubljena i ideja naučenih lekcija civilizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.