AVAZ NA LICU MJESTA

Dan rudara obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica

Više od 250 rudara je položilo cvijeće i odalo počast žrtvama genocida

S. Smajlović

21.12.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Više od 250 rudara iz osam rudnika mrkog uglja u Federaciji BiH, danas su prvi put u Memorijalnom centru Srebrenica obilježili Dan rudara. Oni su položiti cvijeće na spomen obilježju ovog kompleksa, proučili Fatihu i odali počast svim žrtvama genocida.

Nakon polaganja cvijeća i obilaska memorijala, održan je historijski čas, kojeg je predvodio magistar Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Potočari. Rudari su posjetili muzeje i izložbe u bivšoj fabrici akumulatora, posvećene genocidu nad Bošnjacima počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.


- Kada obilježavamo Dan rudara, odlučili smo se da taj dan prvi put obilježimo u Memorijalnom centru, položimo cvijeće na spomen obilježje i svako na svoj način odamo počast svim žrtvama genocida. Posjetu smo iskoristili za obilazak cijelog memorijala u Potočarima - kazao je za portal "Avaz" Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Dodaje da su Memorijalnom centru Srebrenica za doprinos u svom radu, uručili statuu husinskog rudara, koju dodjeljuju najzaslužnijim za razvoj našeg društva.


Predsjednik Sindikata rudnika Kreka kod Tuzle Zuhdija Tokić, kaže da pored niza svojih problema, koje imaju s poslodavcima oko položaja rudara, danas došli ovdje da odaju počast svim žrtvama genocida i da se zlo više nikada nikome ne ponovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.