BERLIN

Bećirović prisustvovao Kongresu SPD-a Njemačke i razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbajlom

Bećirović se zahvalio predsjedniku SPD-a Larsu Klingbajlu za otvorenu i snažnu podršku tokom predizborne kampanje 2022. u Bosni i Hercegovini

Kongres SPD-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S.

10.12.2023

Na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović prisustvovao je Kongresu SPD-a u Berlinu. Osim Bećirovića, Kongresu SPD-a Njemačke prisustvovali su i brojni lideri iz Evrope i svijeta, među kojima i predsjednik Socijalističke internacionale i premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez (Pedro Sanchez).

Tom prilikom Bećirović je razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbajlom (Klingbeil) koji se zahvalio Bećiroviću na prihvatanju poziva da kao gost prisustvuje Kongresu SPD-a, kao i na dosadašnjoj saradnji.

Stabilna i demokratska Evropa

Denis Bećirović je naglasio važnost jačanja saradnje s najvećom socijaldemokratskom partijom u Evropi i strateškog povezivanja bosanskohercegovačke i njemačke socijaldemokratije. Prema riječima Bećirovića, snažna i dobro organizovana socijaldemokratija je garant stabilne i demokratske Evrope u kojoj se poštuju ljudska prava i osnovne slobode svih njenih stanovnika.

Bećirović se zahvalio predsjedniku SPD-a Larsu Klingbajlu za otvorenu i snažnu podršku tokom predizborne kampanje 2022. u Bosni i Hercegovini. On je poručio da je od izuzetne važnosti, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara Šolca da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

Produbljivanje saradnje

Sagovornici su istakli i važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Prisutnima na Kongresu SPD-a obratio se i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc (Olaf Scholz). Kancelar Šolc je govorio o njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, glavnim globalnim izazovima, kao i smjernicama prema izborima za Evropski parlament 2024. godine.

Na Kongresu SPD-a Njemačke razmatra se izbor stranačkih lidera, te profiliraju smjernice za modernizaciju Savezne Republike Njemačke s obzirom na nove izazove s kojima se ova zemlja i Evropa suočavaju. Predviđeno je donošenje rezolucija o vanjskoj i sigurnosnoj politici, kao i ekonomskoj i obrazovnoj politici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.