DAN LJUDSKIH PRAVA

Omerović na sesiji Kruga 99: Više nego ikad vapimo za slobodom i za jednakošću svih ljudi

Osim prava, imamo i dužnost da nas se sve tiče i da govorimo o svakom kršenju osnovnih prava i ljudskih sloboda, rekao je

Enis Omerović. Anadolija

FENA

10.12.2023

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 posvetila je redovnu sesiju međunarodnom Danu ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, rukovodeći se mišlju da je čovjek rođen slobodan kako je to navedeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima koju je 1948. godine usvojila Skupština UN-a. Profesor Pravnog fakulteta u Zenici Enis Omerović podsjeća da danas, više nego ikada, vapimo za slobodom i za jednakošću svih ljudi.

- Osim prava, imamo i dužnost da nas se sve tiče i da govorimo o svakom kršenju osnovnih prava i ljudskih sloboda. Na današnji dan govorimo o ljudima koji su izloženi sistemskoj diskriminaciji, kojima se krše međunarodno proklamovana ljudska prava i slobode. Razmislimo o ranjivim kategorijama ljudi i o sistemskom kršenju ljudskih prava, o institucionalnoj diskriminaciji i o neizvršavanju sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova - kazao je na konferenciji za medije prije Kruga 99.

Profesor Pravnog fakulteta u Bihaću Albin Muslić podsjetio je da je Bosna i Hercegovina, kao država, prihvatila Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava za koju kaže da ima poseban ustavni karakter, direktnu primjenjivost u našoj državi.

- U članu 46 te konvencije obavezali smo se da ćemo, kao država, poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica je da imamo mnogo presuda, neke od njih su više poznate, ali suštinski se odnose na to da je utvrđena diskriminacija pojedinih osoba spram Evropske konvencije - kazao je.

Profesorica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo Lada Sadiković smatra Dan ljudskih prava kao priliku da se ponovno ukaže na značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prema njenim riječima, po obimu presuda na Evropskom suda za ljudska prava, poslije rata u BiH 1992.-1995. godina najčešće zastupljenje aplikacije su bile u pogledu prava na pravično suđenje i u pogledu prava na imovinu.

- Međutim, u skorije vrijeme došle su na red i aplikacije koje se tiču ustavno-političkog sistema države BiH gdje je politički sistem osporen u više navrata - kazala je.

Zvanična tema današnje redovne sesije Kruga 99 bila je 'Ljudska (ne) prava i opstanak domaćeg i internacionalnog porekta', a upriličena je u povodu međunarodnog Dana ljudskih prava.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.