KRUG 99

Halilović: Bosanske i evropske političke vrijednosti međusobno nesamjerljive

Halilović je govorio na temu "Bosansko pitanje u kontekstu evropskih političkih vrijednosti"

Enver Halilović. Fena

Anadolija

3.12.2023

Bosanske i evropske političke vrijednosti su međusobno nesamjerljive, izjavio je prof. dr. Enver Halilović povodom redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", održane u nedjelju na temu "Bosansko pitanje u kontekstu evropskih političkih vrijednosti", javlja Anadolu.

- Osnovne političke nevrijednosti Bosne i Hercegovine kao države uređene po Dejtonskom mirovnom sporazumu ili "nesporazumu" su prvo individualna i kolektivna međusobna ugroženost umjesto međusobne slobode. Drugo individualna i kolektivna društvena, pravna i politička nejednakost umjesto jednakosti umjesto evropske vrijednosti jednakosti, te individualna i kolektivna društvena, pravna i politička neravnopravnost umjesto evropske vrijednosti ravnopravnosti - rekao je Halilović.

Osnovne političke vrijednosti Evrope

On je naglasio da su osnovne političke vrijednosti Evrope, kao što je poznato, sloboda, jednakost i ravnopravnost.

- Bosanske i evropske političke vrijednosti su međusobno nesamjerljive, ako se stvari posebno posmatraju sa aspekta savremene političke filozofije i filozofije prava posebno sa aspekta Ronalda Dvorkina (Dworkin), jednog od najznačajnijih i najuticajnijih savremenih filozofa prava, onda se u suštini u usporedbi evropskih i bosanski političkih vrijednosti može konstatirati da mi u ovom momentu imamo jedno pravo ili jedan Ustav koji nije čak ni legitimno donesen, nije donesen u okviru legitimnih institucija BiH, o kojem se građani BiH nisu izjašnjavali - rekao je Halilović.

Moralno ustrojstvo države

Dodao je da prema tome s obzirom na kriterije koje razvija Ronald Dvorkin "može se kazati da ovaj Ustav jeste u pravnom smislu ustav, ali u moralnom smislu nešto što ne zadovoljava elementarne pretpostavke moralnog ustrojstva jedne države".

- Ukoliko je moral isključen iz društvenih odnosa onda to nisu društveni odnosi, onda su to neki odnosi kakvi vladaju u drugim zajednicama, među drugim bićima na Planeti - dodao je Enver Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.