PLANOVI

Švicarska kompanija uz pomoć partnera planira litij iz BiH distribuirati do Mercedesa

"Arcore" i "Rock Tech Lithium" su saopćili da žele raditi zajedno kako bi osigurali dugoročno snabdijevanje litijumom

Litijum karbonat će se iskopavati u Loparama. BHRT

N. H.

10.12.2023

Švicarska rudarska kompanija "Arcore" i kanadska kompanija "Rock Tech" potpisali su sporazum o partnerstvu. Taj sporazum će uključivati i distribuciju litija iz Lopara u Bosni i Hercegovini.

"Arcore", privatna kompanija za rudarenje litija, i "Rock Tech Lithium" su saopćili da žele raditi zajedno kako bi osigurali dugoročno snabdijevanje litijumom. 

- Litijum karbonat će se iskopavati na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovom rudniku u Loparama u BiH, a nakon toga će ga kompanija Rock Tech pretvarati u litijum hidroksid "Made in Germany" - saopćili su.

Kanadska kompanija gradi prvo postrojenje u Njemačkoj koje će proizvoditi litijum hidroksid za industriju baterija i automobila od 2026. godine. 

"Rock Tech" već ima potpisan ugovor o kupovini sa Mercedes-Benz grupacijom. 

U fazi istraživanja koja traje od 2018. godine, Arcore je potvrdio nalazišta litijum karbonata, kao i bora, kalija i magnezijum sulfata u rudniku u blizini Lopara. 

Kako ističe šef Upravnog odbora "Arcorea" Nikolas Treand, nalazište je jedinstveno u svijetu po svojoj veličini i geološkoj strukturi.

U "Arcore-u" ističu da su procjene da na području Lopara postoje nalazišta od 1,5 miliona tona litijum karbonat ekvivalenta, 14 miliona tona bora, 35 miliona tona kalijuma i 94 miliona tona magnezijum sulfata.

- Nalazišta minerala nalaze se relativno blizu površine, u slojevima od otprilike 100-200 metara debljine i biće eksploatisana otvorenim kopom u periodu od oko 50 godina -ističu u Arcore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.