PREDSJEDNIK HDZ 1990

Cvitanović odgovorio Dodiku: "Hrvati nisu, niti će biti manjina u vlastitoj državi BiH"

BiH jedino je moguća kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, to je suština Dejtonskog sporazuma, naglasio je Cvitanović

Ilija Cvitanović. Fena

N. H.

11.12.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik je na konferenciji pod nazivom "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma" govorio o budućnosti Bosne i Hercegovine, a u tom govoru je kazao da su Hrvatu u BiH nacionalna manjina. 

Po tom pitanju se oglasio i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović. 

"Ključ opstanka"

- BiH jedino je moguća kao država tri ravnopravna, konstitutivna naroda, to je suština Dejtonskog sporazuma. Nasilnim, jednostranim akcijama međunarodnog faktora u BiH pozicija hrvatskog naroda jeste devastirana i dekonstituirana, to je činjenica i Dodik je načelno upravu. Međutim, Hrvati nisu nacionalna manjina u BiH, niti će biti. 

Ustavna pozicija hrvatskog naroda je ključ opstanka BiH i to svi akteri u složenom procesu izgradnje države i društva moraju znati. Bošnjački politički faktor mora razumjeti da ravnopravnost naroda u BiH što prvenstveno uključuje političku ravnopravnost jeste preduvjet opstanka BiH jer drugačija BiH nije moguća. 

"Dodik iskorištava pitanje Hrvata"

Neriješeno nacionalno pitanje hrvatskog naroda u BiH Dodik vješto koristi govoreći o sudbini RS-a i ustavnoj poziciji srpskog naroda u BiH. Prenoseći stavove i uvjerenje da ono što u budućnosti Srbe u BiH očekuje jeste ono što se dogodilo Hrvatima pa s tim u vezi govori o Hrvatima kao nacionalnoj manjini i BiH kao neuspješnoj državi te samostalnosti RS-a. 

U tom smislu idu i njegova pozivanja na izvorni Dejton, međutim njegova politička nastojanja nisu do kraja iskrena jer vlasti u RS-u ne čine ništa na ravnopravnosti naroda, na povratku ili obnovi imovine nesrpskog stanovništva. 

U tom smislu moramo biti spremni sa svoje strane činiti ono što je moguće, a ne kritizirati druge za ono što ni sami nismo spremni raditi. Dodik bi morao znati kako ustavna pozicija hrvatskog naroda i hipotetička promjena u status nacionalne manjine otvara i pitanje pozicije RS-a pa i BiH. 

Hrvati nikada neće biti nacionalna manjina u vlastitoj državi BiH, takva BiH i RS u njoj ne mogu opstati - stoji u izjavi Ilije Cvitanovića za portal scena.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.