AKCIJA "TOKIO"

Poznati detalji hapšenja bjegunca Samardžije: Oduzeti kokain, pištolji, novac, municija, automobili...

Istragom dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin

Hapšenje Samardžije. MUP RS

S. S.

11.12.2023

Mladen Samardžija (33), jedan od najtraženiji bjegunaca Evropske unije, uhapšen je u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

On je uhapšen u akciji "Tokio" koju su pripadnici MUP-a RS izveli pod nadzorom Tužilaštva BiH na području Istočnog Sarajeva.

Kako su naveli iz MUP-a RS, akcija "Tokio" usmjerena je na hapšenje člana organizovane kriminalne grupe koji se u prethodnom periodu bavio preprodajom kokaina.

Opojne druge

- U ovim aktivnostima slobode je lišeno lice M.S., državljanin Republike Slovenije i BiH, za kojim je raspisana Interpolova potjernica Slovenije za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga - navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, u okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet koja je trajala duži period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je M.S. nastavio da nakon bjekstva u BiH (čiji je državljanin) rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Evropske unije, BiH, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te je samom istragom dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin.

Bit će predat Tužilaštvu BiH

- U akciji s pripadnicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet učestvuju i policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a uz podrušku Europola, a do sada je oduzet jedan kilogram droge kokain, 8.000 KM, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 komada metaka kalibra 9x19 mm i više vozila - dodaje se u saopćenju.

On će nakon kriminalističke obrade biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, a protiv njega bit će podnesen izvještaj o učinjenim krivičnim djelima organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i ometanje rada pravosuđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.