STAVOVI

Ismail Ćidić za "Avaz" nakon osnivanja USABiH-a: Partnerstvo sa SAD od značaja za BiH

Odluke koje se donesu u Vašingtonu još imaju najjači odjek, bez obzira na to o kojem dijelu svijeta se radi, važno je biti prisutan u ovom centru moći

Ćidić: Posvetiti se reformama. Facebook

Alen Bajramovic

11.12.2023

Polovinom oktobra u Vašingtonu osnovana je Ujedinjena strateška alijansa za BiH (USABiH), čiji je cilj jačati savezništvo naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država. USABiH nastoji ispraviti greške iz prošlosti, posebno kada je riječ o dugogodišnjoj pasivnosti bh. institucija i diplomatije.

Propuštene prilike

- Strateško partnerstvo sa SAD od izuzetnog je značaja za BiH. Odluke koje se donesu u Vašingtonu još imaju najjači odjek, bez obzira na to o kojem dijelu svijeta se radi. Zbog toga je važno biti prisutan u ovom centru moći i upoznavati novu generaciju američkih zvaničnika s problemima, ne samo iz ugla BiH nego i iz ugla Amerike. Uostalom, trenutna situacija na globalnom nivou jasno pokazuje šta se desi kada vas nema tamo gdje se donose odluke - kaže za “Avaz” Ismail Ćidić, predsjednik Bosnian Advocacy Centra iz Sarajeva, sestrinske organizacije USABiH-a.

Dodaje da je najveća snaga ovog projekta tim izuzetno obrazovanih i dobro pozicioniranih osoba, s utjecajem ne samo u institucijama poput američkog Kongresa nego i u medijima i istraživačkim centrima. Posvećeni su edukaciji nove generacije američkih zvaničnika o temama od iznimnog značaja za našu zemlju. Ćidić potvrđuje da je diplomatija BiH imala jako puno propuštenih prilika u posljednje dvije decenije.

- Dijelom je to zbog toga što je vrlo često barem polovina diplomatsko-konzularnog aparata bila protiv BiH. Takvi ambasadori su, umjesto interesa BiH, zagovarali interese susjednih država. Drugi faktor koji je obilježio ovaj period je nekompetencija. Mnogi ambasadori uopće nisu pričali strane jezike, a o diplomatskim vještinama da ne govorimo - ističe Ćidić.

EU put

Naglašava da se u posljednjih nekoliko godina mijenja svijest kod domaćih probosanskih političara te da imamo konsenzus i vlasti i opozicije o važnim vanjskopolitičkim interesima.

- Moramo nastaviti s takvim pristupom. Previše smo se osvrtali na to šta su neprijatelji BiH uradili. Sada je vrijeme da mi radimo, a da oni reagiraju - dodaje Ćidić.

Dok se očekuju novi koraci na evropskom putu BiH, Ćidić smatra da se reformama trebamo posvetiti ne zbog Brisela već zbog naših interesa te da bi početak pregovora o članstvu u EU bio simbolično važan korak.

Potencijalni izazovi

Balkan se često spominje kao novo krizno žarište, a naš sagovornik potvrđuje da bi sukobi bili od interesa za Rusiju te smatra da se na tome čak i radi iza scene. Podsjeća na propali pokušaj terorističkog napada na Kosovu i očekuje da sličnih incidenata bude još.

- Svijet je neminovno pred novim poretkom, koji još do kraja nije definiran, što otvara mnogo potencijalnih izazova - dodaje Ćidić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.