IMA SE, MOŽE SE

Za prvih deset mjeseci ove godine: Građani platili 2 miliona KM za čuvanje političara!

Da stvar bude gora, na dnevnoj bazi za osiguranje štićenih osoba angažirano je 60 policijskih službenika i 26 službenih vozila Direkcije

Policija štiti čak 23 osobe na državnom nivou. Facebook (Fotografija ne prikazuje stvarne događaje)

Miralem  Aščić

12.12.2023

Visina troškova osiguranja štićenih osoba po svim kategorijama osiguranja u proteklih deset mjeseci ove godine na poziciji putnih troškova iznosila je čak 2.023.251,43 KM.

Taj podatak naveden je u odgovoru direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) u BiH Enesa Karića na poslaničko pitanje državnog parlamentarca Saše Magazinovića, koji je prije 20 dana tražio odgovore o tome koliko država troši novca na osiguranje štićenih osoba.

24 sata

Povod je bila informacija da je država štitila nezakonito penzionera Bakira Izetbegovića, šefa SDA, na što nije imao pravo. Tek nakon pisanja „Avaza“, njemu je ukinuto 24-satno osiguranje, na koje, po zakonu, s obzirom na to da nije dio vlasti, nije imao ni pravo, a policija ga je ipak čuvala.

Naime, u odgovoru se navodi da su u prvih deset mjeseci pripadnici Direkcije osiguravali 23 štićene osobe, od čega su četiri iz prve kategorije (članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH), a 11 štićenih osoba iz druge kategorije (ministri u Vijeću ministara BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH).

Faksimil odgovora direktora DKPTBiH na poslaničko pitanje Saše Magazinovića. Avaz

U odgovoru se navodi da su četiri štićene osobe iz treće kategorije (zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH) te četiri štićene osobe po odluci direktora Direkcije.

Ako se uzme u obzir da od 23 štićene osobe policija štiti predsjednika Suda i glavnog državnog tužioca, jasno je da su građani platili dva miliona KM za čuvanje političara.

Državni nivo

Da stvar bude gora, na dnevnoj bazi za osiguranje štićenih osoba angažirano je 60 policijskih službenika i 26 službenih vozila Direkcije.

Ovo su podaci samo za državni nivo, bez podataka o osiguranju osoba koje čuva Federalna policija ili policija RS.

Dvoje nestalo sa spiska

Odlukom direktora Direkcije, kako se navodi, ova policijska agencija u prvih 10 mjeseci ove godine ukupno je osiguravala šest osoba. No, naknadnim procjenama za dvije osobe je u novembru ukinuto osiguranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.