MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić o dogovoru za Frontex: Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo

Pitanje kolektivne sigurnosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, rekao je Nešić

Nenad Nešić. Fena

H. J. I.

12.12.2023

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić početkom mjeseca je uputio u proceduru ovaj važni dokument koji je osnova za pregovore s FRONTEX-om o konačnom sporazumu o budućoj saradnji.

"Crna bezbjednosna rupa"

Ministar Nešić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH usvojilo tekst sporazuma o pregovorima s Fronteksom, što će unaprijediti stanje bezbjednosti BiH.

- Ovo pokazuje da, kada hoćemo, sve možemo. Važno je da Evropa na nas ne gleda kao na crnu bezbjednosnu rupu, a ovaj sporazum je dokaz da je sve moguće riješiti da bude u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta. Pitanje kolektivne bezbjednosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, i drago mi je da su kolege iz Federacije BiH postupile racionalno i shvatile značaj Fronteksa - ocijenio je ministar Nešić.

Korak naprijed

On ističe da je ovo korak naprijed u borbi s organizovanim kriminalom, kao i ilegalnim migracijama.

- Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti i da ne želi da bude oaza kriminalcima. Važno je da je ovo i poruka investitorima da mogu računati na bezbjednost svog kapitala. Jedan investitor kada želi da uloži negdje svoj novac prvo pita kakva je tamo bezbjednosna situacija i vladavina prava. Praveći korake na putu da budemo dio evropskog bezbjednosnog prostora na najbolji način prezentujemo našu volju da i u ostalim segmentima želimo da budemo dio Evrope i njenih standarda - istakao je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.