VELIKOM VEĆINOM

Europarlamentarci usvojili rezoluciju: Pozivaju Evropsko vijeće da otvori pregovore s BiH

Navode da trebaju postojati jasni rokovi za zemlje kandidate, a kraj pregovora, prema njihovom mišljenju, trebao bi biti do kraja decenije

Evropski parlament. Euronews

S. S.

13.12.2023

Europarlamentarci danas su usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Evropsko vijeće da otvore pristupne pregovore s BiH, Ukrajinom i Moldavijom te da Gruzija dobije kandidatski status.

Oni pozdravljaju interes i političku volju zemalja da se pridruže EU i napore da se ispune uslove.  

Jasni rokovi

Navode da trebaju postojati jasni rokovi za zemlje kandidate, a kraj pregovora prema njihovom mišljenju trebao bi biti do kraja decenije.

Oni smatraju da se trebaju poštovati kriteriji iz Kopenhagena, kako bi se osiguralo da kandidati i potencijalni kandidati pokažu trajnu predanost demokratiji i vladavini prava, ljudskim pravima, poštivanju i zaštiti manjina te privrednim reformama.

Ističu da je zbog ruske agresije protiv Ukrajine proširenje još važnije i navode da je to "strateško ulaganje u mir i sigurnost, kao i pokretač demokratije i evropskih vrijednosti širom kontinenta."

Unutrašnje reforme

U rezoluciji naglašavaju potrebu za unutrašnjim reformama, koje su uporedo s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost EU da efikasno integriše nove članice, uključujući uvođenje glasanja kvalificiranom većinom.

Za je glasalo 468 zastupnika, 99 je bilo protiv i 58 suzdržanih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.