NEIZVJESNO DO KRAJA

Analitičar Adnan Ćerimagić uoči sastanka Evropskog vijeća za "Avaz": Kada je BIH u pitanju sve opcije su na stolu

Sve glasnije inicijative da i BiH bude u rangu sa Ukrajinom konačan ishod sastanka čine neizvjesnim do kraja

Ćerimagić: Ovakvim sastancima ne treba davati preveliki značaj. Facebook

Alen Bajramovic

13.12.2023

Činjenica da su lideri Evropske unije, večer pred početka sastanka Evropskog vijeća, koji će trajati više dana i koji se već sada naziva istorijskim, odlučili odvojiti skoro 4 sata za sastanak i večeru sa liderima zapadnog Balkana, govori da na najvišem političkom nivou u EU postoji interes za ovaj region. 

Ovo je za "Avaz" izjavio viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) iz Berlina, Adnan Ćerimagić. Ipak, dodaje, ovakvim sastancima ne treba davati preveliki značaj i od njih imati nerealna očekivanja.

Šta ih "boli"

- Sa strane EU, osim ustaljenih rečenica o evropskoj perspektivi i budućnosti regiona, očekujem interes da čuju od regionalnih lidera kako oni vide svoj EU put, te moguće da će tražiti neke prve reakcije na novi Plan rasta Evropske komisije, o kojem zemlje članice EU tek trebaju razgovarati, i u nekoj formi ga u narednim mjesecima i potvrditi. 

Naravno, različiti EU lideri istaknut će i ono što njih “boli”. Tu prije svega mislim na izostanak usklađivanja sa EU sankcijama, solidarne podrške Ukrajini, ili neusklađenost sa viznom politikom EU - kaže Ćerimagić.

Odgovor EU na rusku invaziju na Ukrajinu, solidarnost sa Ukrajinom, politika proširenja, saradnja EU na području sigurnosti i odbrane samo su neke od tačaka dnevnog reda sastanka Evropskog vijeća koji počinje sutra. 

Iako se očekuje da Ukrajina i Moldavija dobiju datum početka pregovora o članstvu, a BiH takvu odluku zasluži usvajanjem reformskih zakona do marta, sve glasnije inicijative da i BiH bude u rangu sa Ukrajinom konačan ishod sastanka čine neizvjesnim do kraja.

Jednak tretman Ukrajine i BiH

- Kada je BiH u pitanju, čini se da su sve opcije na stolu. Na to upućuje jučerašnja poruka austrijskog kancelara da očekuje jednak tretman Ukrajine i BiH, te odgovor nizozemskog premijera da bi bio spreman podržati pregovore sa BiH, ukoliko to bude uslov nekih članica za otvaranje pregovora sa Ukrajinom. 

Naravno, isključiva pozicija Mađarke, koja se protivi otvaranju pregovora sa Ukrajinom, mogla bi odluku o sve tri zemlje pomjeriti za nekada kasnije, mart ili čak i nakon izbora za Evropski parlament u junu naredne godine - ističe Ćerimagić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.