TUŽILAŠTVO ZHK

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv Joze Petrovića

U prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom nečovječno postupao i nanosio povrede dvojici ratnih zarobljenika Armije RBiH

Tužilaštvo ZHK. Facebook

Meliha Smajkic

15.12.2023

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona podiglo je  optužnicu protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. preuzetog KZ SFRJ, a koju optužnicu je 13.decembra 2023. godine potvrdio Kantonalni sud Široki Brijeg.

Kako su naveli iz Tužilaštva ZHK, Petrović se optužnicom tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije R BiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima, odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci, a što je i činio, na način da je u periodu od aprila 1993. godine do sredine juna 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio povrede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije R BiH.

- Tokom istrage prikupljena je obimna materijalna dokumentacija, saslušan veći broj svjedoka, a putem međunarodne pravne pomoći je ispitan osumnjičeni - naveli su iz Tužilaštva ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.