PREDSJEDAVAJUĆA VM

Krišto uputila pismo Mišelu: Svi u BiH dali maksimum koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat na način koji smo očekivali

Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine, napisala je

Borjana Krišto. Fena

FENA

15.12.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas predsjedniku Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michelu) i svim članovi Evropskog vijeća pismo u vezi s jučer održanim sastankom Evropskog vijeća na kojem je raspravljano o Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji kada je riječ o otvaranju pregovora, te o Gruziji kada je riječ o stjecanju statusa kandidata.

Predsjedavajuća Krišto je u pismu Evropskom vijeću kazala kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila toliko potrebnu, a prema mišljenju svih u našoj zemlji, zasluženu podršku kada je riječ o otvaranju pregovora sa EU. Istaknula je kako su svi u Bosni i Hercegovini dali svoj maksimum – koji, nažalost, u ovome trenutku nije prepoznat od Evropske unije na način koji smo svi mi unutar Bosne i Hercegovine očekivali.

Usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU

Podsjetila je sve članove Evropskog vijeća na snažne iskorake koje je naša zemlja načinila u 2023. godini. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina prvi put u historiji imala 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

- Lično sam bila u potpunosti uvjerena kako će ovaj izuzetan rad institucija Bosne i Hercegovine u 2023. godini biti nagrađen na jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća i da ćete svima nama u BiH dati toliko željenu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora, te da ćete u ovome geopolitičkom trenutku jasno i snažno vezati BiH za EU. Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnom nivou, tako na svim nivoima vlasti te kako ćemo biti u prigodi nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi - istakla je predsjedavajuća Krišto.

U prilog navedenog kazala je kako je samo ove tekuće sedmice Vijeće ministara BiH usvojilo dva vrlo značajna materijala; Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), s prijedlogom delegacije za pregovore i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Istakla je kako je tokom 2023. usvojeno čak 10 prijedloga zakona na Vijeću ministara BiH. Također, ovaj saziv Vijeća ministara je u nepunih 12 mjeseci rada održao 51 sjednicu i usvojio više od 1.400 materijala. Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministra BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Reformski put

Uprkos tome što naša zemlja nije dobila datum za otvaranje pregovora predsjedavajuća Krišto je kazala kako Bosna i Hercegovina nastavlja raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja evropskoj porodici gdje joj je i mjesto.

- Ono što Vam mogu obećati je da ću ja lično, kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa - kazala je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.