ISPLATI SE

Univerzitet u Sarajevu promovirao 3.769 diplomanata i magistranata

Ponosan je Univerzitet u Sarajevu, ali i BiH kojoj više nego ikad trebaju mladi i sposobni nosioci promjena, poručio je rektor Rifat Škrijelj

Sa svečane promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Fena

Anadolija

16.12.2023

Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, njih 3.769, održana je danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Zlatna značka

Na svečanosti su prisustvovali Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i prorektorice i prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekanice i dekani fakulteta i akademija pri ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Dodjele diploma će biti organizirane na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu.

U okviru svečanosti je predstavljen i 201 dobitnik posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu i Povelja Univerziteta u Sarajevu, te najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija i integriranog studija u 2023. godini.

Rektor Škrijelj je u obraćanju istakao da se ova svečanost održava na 74. godišnjicu postojanja Univerziteta u Sarajevu, najstarijeg i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

- Ponosni smo na činjenicu da je Univerzitet u Sarajevu do sada promovirao više od 183.000 diplomanata, više od 29.000 magistara nauka i više od 4.000 doktora iz 43 naučne oblasti, što su podaci koji nam daju za pravo da potvrdimo lidersku ulogu u nastavnom i naučnoistraživačkom obrazovnom sistemu u BiH - naglasio je Škrijelj.

Promocija - Avaz
Promocija - Avaz
Promocija - Avaz
Promocija - Avaz
Promocija - Avaz
+2

Ističući da su izazovi i očekivanja sve veći, Škrijelj je kazao da je važno da svi shvate da ulaganje u istraživanja u nauci nije trošak, već investicija koja se isplati.

- Zato je važno da svi nivoi vlasti i javni i privatni sektor uvedu obavezno ulaganje u nauku. Zapošljavanje ovih mladih i prosperitetnih ljudi nije trošak, već investicija za budućnost. UNESCO-va statistika nam pokazuje da 15 najrazvijenijih država jesu one koje najviše ulažu u istraživanja - rekao je Škrijelj.

Najavivši da će Univerzitet u Sarajevu i u budućnosti stremiti ka izvrsnosti s fokusom na dalju integraciju u svjetske akademske tokove, Škrijelj je kazao da je osnovna misija te ustanove prosperitet i progres Bosne i Hercegovine.

Prihvatiti realnost

- Ponosan je Univerzitet u Sarajevu, ali i BiH kojoj više nego ikad trebaju mladi i sposobni nosioci promjena. Posebno smo sretni jer naša zemlja danas postaje bogatija za čitavu generaciju mladih intelektualaca koji će predvoditi napredak bosanskohercegovačkog društva - poručio je Škrijelj.

Također je rekao da blagostanje u društvu ne dolazi samo od sebe, već na bazi znanja i odricanja sposobnih mladih ljudi.

- Filozofija nas uči da ponekad realno razmišljati znači ne prihvatati realnost u njenoj datoj formi, nego je projektirati u nešto bolje. Zato ste vi najpozvaniji da se nametnete u svojim mladalačkim zahtjevima, znanjem i energijom i pokažete da ova zemlja može i treba bolje - zaključio je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.