PREDSJEDNIK RS

Dodik glasao na izborima: Traži da građani RS automatski dobiju državljanstvo Srbije

Iskoristio sam svoje pravo kao državljanin Srbije da glasam u Konzulatu u Banjoj Luci, naveo je on

Dodik glasao na izborima u Srbiji. Srna

SRNA

17.12.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik glasao je danas u Banjoj Luci na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji i ukazao na to da se pokuša osigurati da svi građani bh. entiteta imaju automatsko državljanstvo Srbije što bi omogućilo veću integraciju.

Velika izlaznost

- Iskoristio sam svoje pravo kao državljanin Srbije da glasam u Konzulatu u Banjoj Luci. Vidim da je velika izlaznost, da su ljudi zainteresovani za izbore i da će to obezbijediti veliku podršku političkim snagama u Srbiji koje nju čine stabilnom - rekao Dodik novinarima nakon glasanja u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci.

On je istakao da stabilna Srbija pruža oslonac i podršku RS-u za procese koji su neizvjesni i teški za srpski narod i RS.

- Zato je važno da mi u RS dobijemo automatsko državljanstvo Srbije, da se to obezbijedi, a ne da prolazimo kroz teške procedure - kazao je Dodik i dodao da na tome insistira na sastancima sa rukovodstvom Srbije, sa kojom RS ima odličan odnos.

Dodik je naglasio da je stabilna i jaka Srbija interes naroda u RS.

Odgovarajući na pitanje o tome da pojedini političari u Srbiji osporavaju pravo glasanja Srbima iz RS, Dodik je rekao da su glasači iz RS državljanstvo dobili od Srbije i imaju pravo da glasaju u RS.

- Tako je u svim zemljama svijeta. Po tom principu ne bi mogao niko da glasa u Njemačkoj, ne bi mogao niko da glasa u Americi, ima tamo državljana Srbije kojima bi bilo veoma skupo da baš danas dođu u Srbiju i glasaju. Tamo se izbori organizuju u ambasadama i konzulatima. U čemu je razlika, šta je problem? - upitao je Dodik.

Nisu prijatelji RS

On je dodao da oni koji su kroz izbornu kampanju RS nazivali svakakvim imenima nisu prijatelji RS i srpskog naroda.

- Republika Srpska će na njihovu žalost ostati integrisana, jaka, i politički značajan faktor. Ponosan sam na sve ljude ovdje koji imaju srpsko državljanstvo - rekao je DOdik.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH moći će da glasa na 19 biračkih mjesta. Za glasanje je potreban važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno lična karta ili pasoš ove države, a biračka mjesta će biti otvorena do 20:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.