BIRA SE NOVA VLAST

Kako protiče glasanje u Ambasadi Srbije u Sarajevu

Nije bilo prekida rada, istakla je Šopalović

Ambasada Srbije u Sarajevu. Anadolija

Anadolija

17.12.2023

U Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu jutros je otvoreno biračko mjesto za vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Olivera Šopalović, predsjednica Biračkog odbora u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu, izjavila je da glasanje dosad protiče bez problema.

- Ambasada Republike Srbije prati glasanje na četiri mesta u BiH: Pale, Sarajevo, Rudo i Bratunac. Što se tiče tih biračkih mjesta, otvorena su u 7 sati kako je i planirano. Zasad sve teče po planu, nemamo gužvi, niti primedbi. Nije bilo prekida rada. Apsolutno je sve kako je i planirano - rekla je Šopalović.

Šopalović: Sve teče po planu. Anadolija

Među prvim državljanima Srbije koji su glasali u ambasadi u Sarajevu bila je i Mira Janić, penzionerka koja duži period živi u Sarajevu.

- Ne očekujem promjene. Iskreno se nadam da će se nastaviti ovaj režim - rekla je Janić, istakavši da je zadovoljna aktuelnom vlašću u Srbiji.

Janić: Ne želi promjene. Anadolija

Izet Ćosović iz Prijepolja, također je iskoristio svoje biračko pravo u nadi da će u njegovoj zemlji i gradu biti bolje.

- Nadam se boljem i daj Bože da bude bolje. Situacija je takva, kava je. Ne možemo puno promijeniti - kazao je Ćosović.

Oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH mogu danas glasati na 19 biračkih mjesta do 20 sati.

Iz Ambasade Srbije su naveli da se procedura glasanja u inostranstvu nije mijenjala u odnosu na prethodne izbore.

Biračka mjesta u BiH otvorena su u Ambasadi Srbije u Sarajevu, u Generalnom konzulatu Srbije i zgradi "M:tela" u Banjoj Luci, u Generalnom konzulatu u Mostaru, u Trebinju u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Banjoj Luci, te u Drvaru u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije u Mostaru.

Ambasada Srbije u Sarajevu. Anadolija

Državljani Srbije biračko pravo u Višegradu mogu da ostvare na biralištu u Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić", u Doboju u Centru za obrazovanje i kulturu, a u Bratuncu u istoimenom srednjoškolskom centru.

Otvorena su i dva biračka mjesta u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Bijeljini, u Rudom u istoimenom srednjoškolskom centru, u OŠ "Sveti Sava" u Loparama, kao i u istoimenoj osnovnoj školi u Zvorniku, te u područnoj OŠ "Vuk Karadžić" u Branjevu.

U Prijedoru državljani Srbije mogu glasati u OŠ "Desanka Maksimović", u Mrkonjić Gradu u istoimenom srednjoškolskom centru, na Palama u OŠ "Srbija", te u opštini Novo Goražde.

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da se na glasačkom listiću nalazi 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina, a glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta.

Srbi sa Kosova moći će na parlamentarnim izborima da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu, saopštio je ranije RIK.

Glasanje je organizovano i u 35 država, odnosno na 81 biračkom mjestu. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40.000 državljana Republike Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.