"AVAZ" NA LICU MJESTA

Protestna šetnja: Na ulicama Mostara prosvjetari i državni službenici i namještenici, policija odustala

Traže povećanje osnovice plaće od 15 posto

=S protesta danas: Zbog šetnje, obustavljen saobraćaj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Meliha Smajkic

18.12.2023

Više stotina budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prosvjetari i državni službenici i namještenici, danas su održali dvosatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju u Mostaru. Na to su se odlučili, nakon što se Kantonalna vlada, kako su naveli, oglušila na njihove zahtjeve za povećanjem od 15 posto na osnovicu za plaću za 2024. godinu. Zanimljivo, od protesta su odustali u Sindikatu policije HNK.

Josip Milić, predstavnik Sindikata srednjih škola HNK kazao je da su na posljednjem sastanku s Vladom HNK protekle sedmice očekivali poboljšanje, ali to se nije dogodilo.Kazao je da ih Vlada HNK obmanjuje i tvrdi da novca nema, dok su pokazatelji drugačiji.

- Svako živ zna da novca ima i da je proračun 370 miliona KM, a oni nas uvjeravaju da je novca manje nego prošle godine i da će dogodine biti još manje. To je ironija i sarkazam. Mi tražimo samo mrvice i nemamo drugog načina već da nastavimo našu borbu, samo što će od sada to biti radikalnije, jer ćemo imati češće proteste - rekao je on.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNK, navela je kako je na jednom transparentu ispisano: „Tražimo habriju Vladu“.

- Tražimo, dakle, od njih da budu hrabri i ako u ovom trenutku nema za nas novca da ga preusmjere, jer, mi znamo da ga negdje ima. Tražili smo da most kojim bi mogli premostiti naše zahtjeve bude odluka Federalne vlade o isplati jednokratne novčane pomoći, odnosno da već od januarske plaće ide dodatak na plaću od iznosa koji će biti jednak za sve. To bi nas zadovoljilo, a ostalo bismo rješavali u hodu - rekla je ona.

Kazala je da pri svojim zahtjevima za povećanjem osnovice plaće ostaju sve dok ne sjednu za pregovarački sto.

- Tu se odlučuje hoće li nešto ići drugačije. U momentu kada imamo prijedlog nula, naš ostaje 15 posto. Na pošlom sastanku su izašli sa informacijom za prosjčnu federalnu plaću iz septembra, naš kolektivni ugovor se već krši, jer bi osnovica trebala biti 642, a trenutno je 638 KM - rekla je Čomić te dodala da, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, neće prezati ni od generalnog štrajka.

Dalibor Alilović, predstavnik Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u HNK rekao je da ostaju pri svojim zahtjevima.

- Nama stalno govore da će prihodi padati, a sve statistike koje dobijemo govore suprotno. Postoji prostor od povećanja za 15 posto, a to je pitanje, bukvalno, preživljavanja - naveo je on.

Protestna šetnja je krenula od Kantarevca i Gradske vijećnice preko Bulevara i trga Rondo do zgrade Vlade HNK, usljed čega je došlo do obustave saobraćaja i svojevrsnog kolapsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.