SVEČANA AKADEMIJA

Obilježeno 47 godina postojanja Univerziteta u Tuzli

Na svečanosti je upriličena i dodjela zlatnih plaketa najboljim studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli, kao i dodjela priznanja profesorima

Sa svečane akademije. Fena

FENA

18.12.2023

Na svečano akademiji kojom je obilježena 47. godišnjica postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, rektorica te institucije Nermina Hadžigrahić je kazala da Univerzitet u Tuzli ima prošlost vrijednu pažnje, sadašnjost koja zavređuje respekt, ali je potrebno stremiti budućnosti koja će biti svjetla i prosperitetna.

Sinergija i doprinos

U uvodnom obraćanju gostima, Hadžigrahić je istakla vezanost historije Univerziteta s historijom grada, te izrazila zahvalnost osnivačima Univerziteta, ali i svim bivšim rektorima, nastavnicima, saradnicima, studentima, akademskom, administrativnom i tehničkom osoblju.

Posebnu zahvalnost je istaknula Vladi Tuzlanskog kantona i Gradu Tuzla za sinergiju i doprinos koji daju razvoju Univerziteta.

- Univerzitet u Tuzli ima prošlost vrijednu pažnje, sadašnjost koja zavređuje respekt, ali moramo biti usmjereni i stremiti budućnosti koja će, imajući u vidu sinergiju i planirane aktivnosti, biti svijetla i prosperitetna - kazala je Hadžigrahić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uz iskrene čestitke rektorima, dekanima, nastavnicima i studentima, kazao da je Univerzitet u Tuzli jedna od najprepoznatljivijih tačaka Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Dodjela plaketa

- Naravno, Vlada TK je prvi i najvažniji partner Univerzitetu u Tuzli kada su u pitanju redovna, ali i investicijska ulaganja u budućnost Univerziteta u Tuzli. To smo u proteklih nešto više od godinu pokazali našim angažmanom, htijenjem i voljom. Kada govorimo o izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli, mislim da to najbolje oslikava pristup Vlade Univerzitetu i značaju Univerziteta - kazao je premijer Halilagić.

Na svečanosti je upriličena i dodjela zlatnih plaketa najboljim studenticama i studentima Univerziteta u Tuzli, kao i dodjela priznanja profesorima koji su izabrani u trajno zvanje redovni profesor, te dodjela počasnih zvanja profesor emeritus.

Gostima su se, osim rektorice, obratili i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, te gosti današnje svečanosti kojoj su prisustvovali i predstavnici akademske zajednice BiH, rektori i prorektori univerziteta iz Hrvatske, Srbije i Turske, ali i predstavnici diplomatskog kora u BiH i političkog života u TK, saopćeno je iz Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.