REAKCIJE

Trojka o najavi visokog predstavnika: Izborni proces se mora učiniti poštenijim

Iz Trojke podsjećaju da se već godinama vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja

Lideri stranaka Trojke. Avaz

H. J. I.

19.12.2023

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurali transparentan i pošten izborni proces, navodi se u zajedničkom saopćenju ove tri stranke.

Nakon današnje najave visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kako namjerava djelovati sa ciljem osiguranja transparentnijeg i poštenijeg izbornog procesa u BiH, iz Trojke podsjećaju kako već godinama insistiraju na sličnim rješenjima.

Slabosti izbornog procesa

- Transparentan i pošten izborni sistem u kojem je krađa glasova minimizirana ili u potpunosti onemogućena vitalni je interes svih građana Bosne i Hercegovine. U ranijim izbornim procesima mogli smo jasno detektirati koje su slabosti izbornog procesa u BiH i u kojim fazama je prekrajanje izborne volje građana BiH moguće. Uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost već bi imalo i pozitivan efekat na same građane i njihovo povjerenje u izborni proces i važnost svakog glasa - navodi se u saopćenju.

Iz Trojke podsjećaju da se već godinama vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja.

- Nažalost, u više navrata ovakvi pokušaji su propali iako su uvijek imali našu bezuslovnu podršku. Pozivamo domaće političke aktere, a posebno zastupnike Trojke, da ponovo iniciraju usvajanje rješenja koja bi osigurala transparentan i pošten izborni proces. Nadamo se da će i sve druge stranke, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, podržati rješenja koja istinski unapređuju izborni proces kao ključni segment demokratije. Rješenja koja sada imamo su zastarjela, neefikasna i prevaziđena te ih je nužno mijenjati. Ovdje ne postoji bilo kakva podjela izuzev na one koji jesu za poštene izbore i one političke snage koje nisu za to - dodaju iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde ni Naše stranke.

Značajan podsticaj

Najavu da će visoki predstavnik Šmit djelovati ako ne dođe do brzog dogovora u Trojci vide kao posljednje upozorenje političkim snagama da sami iznađu adekvatna rješenja.

- Tehničke izmjene izbornog zakona u smislu jačanja integriteta i izbornog procesa tema su kojoj se visoki predstavnik vraća iznova i iznova. Bilo bi izuzetno važno da Parlament BiH usvoji paket koji će implementirati nove tehnologije i osigurati pošten izborni proces. U tom smislu svaka podrška i insistiranje međunarodne zajednice mogu biti značajan podsticaj da se u konačnici građanima isporuče rješenja koja se već godinama najavljuju. Istovremeno, jasno ukazujemo da mora doći kraj nerazumnim blokadama i ucjenama od strane nekih političkih stranaka koje su i ranije blokirala usvajanje ovih zakona - stoji na kraju saopćenja Trojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.