NEVESINJE

Jedan od simbola ove hercegovačke općine: Sahat-kula svjedok stoljeća

Kamena građevina koja odolijeva zubu vremena oduvijek je bila inspiracija pjesnicima, slikarima, arhitektima i drugim umjetnicima

Nacionalni spomenik kulture spada među najstarije građevine u BiH. Facebook

P. Mucović

21.12.2023

U samom centru Nevesinja, uz harem Dugalića (Hadži Velijjudinove džamije) nalazi se Sahat-kula, jedan od simbola ove hercegovačke općine. Tačno vrijeme njenog nastanka nije poznato, ali se sa sigurnošću može reći da ovaj nacionalni spomenik kulture spada među najstarije građevine ove vrste u Bosni i Hercegovini. Nema podataka o tome čija je zadužbina bila, ali se, prema nekim predanjima, smatra da ju je sagradio jedan od postojećih vakifa Nevesinja.

Bitan element

Prema riječima Radoša Buhe iz Turističke organizacije Nevesinje, po Sahat-kuli se poznaje i staro i novo Nevesinje.

- Sahat-kula predstavlja najznačajniji spomenik iz perioda turske vladavine. Predstavlja istorijsku građevinu i nacionalni spomenik. Najčešći je motiv na nevesinjskim razglednicama i detalj je koji ostaje u sjećanjima svih koji su posjetili Nevesinje. Ova, kao i većina sahat-kula, sagrađena je u samom centru stare čaršije i predstavlja integralni dio, kao i bitan element njene identifikacije - naveo je Buha.

Tačan datum izgradnje se ne zna, ali se zna da je sagrađena prije 1664. godine.

- Ovo se saznaje iz putopisa slavnog turskog putopisca Evlije Čelebije, koji se prvi put spominje u svom djelu Sejahatnama - pojašnjava Buha i dodaje da je Čelebija u svojim putopisima naveo da su se svi gradski mujezini ravnali po satu na Sahat-kuli i učili ezan pet puta na dan u određeno vrijeme.

Novi sat

Godine 1891. postavljen je na ovu Sahat-kulu novi sat s tri mine, od kojih je ona s jugoistočne strane imala tzv. turske brojeve, ona sa sjeveroistočne rimske, a na jugozapadnoj strani su bili arapski brojevi. Sahat-kula je prestala raditi 1937. godine. Tokom sedamdesetih godina 20. stoljeća na Sahat-kulu su postavljeni novi sat, koji sada nije u funkciji, i nove ploče s arapskim brojevima.

Kamena građevina koja stoljećima odolijeva zubu vremena oduvijek je bila inspiracija pjesnicima, slikarima, arhitektima i drugim umjetnicima.

Kameni blokovi

Stranica kvadratne osnove duga je tri metra, prosječna debljina zidova je 80 centimetara, dok je visina 16,5 metara. Sagrađena je od pravilno tesanih kamenih blokova. Na njoj su vidljivi utjecaji kasnoromaničkih kula, italijanskih kampanila i dubrovačkih sahat-kula, u primjeni kvadratične forme, a vidljivi su i u kružnim otvorima za satove i dekoraciji krovnog vijenca.

- U prostoru ispod krova objekta smješteno je zvono. Sahat-kula je završena četverovodnim krovom, a pokrivena je ravnim limom - navodi Buha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.