STAVOVI

Politolog i politički analitičar Davor Gjenero za "Avaz": BiH mora ispuniti preuzete obaveze

Jedino primjena europskih načela i politika, koje su osmišljene kao mirovni projekt, može osigurati potiskivanje centrifugalnih sila u BiH

Facebook

Alen Bajramovic

22.12.2023

Prema kapacitetima akademske zajednice i građanskog društva, Bosna i Hercegovina zaslužuje nastavak pristupnog procesa bez problema, ali takav put je otežan i zbog činjenice da kapaciteti političke klase bitno zaostaju. Ovo je za “Avaz” izjavio politolog i politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero komentirajući novi zastoj naše zemlje i novu priliku da do marta ispuni obaveze te dobije odluku o početku pregovora o članstvu u EU.

Posebna pažnja

- Jedini dobar europski pristup tom problemu je ono što je prije desetak godina zastupala prvo Vesna Pusić, pa nakon toga i njemačko-francuska inicijativa. U dijelu politike unutar EU svijest je da zbog stradanja u ratu ova država zaslužuje posebnu pozornost, a s druge strane da jedino primjena europskih načela i politika, koje su osmišljene kao mirovni projekt, može osigurati potiskivanje centrifugalnih sila u BiH - kaže Gjenero.

Dodaje da se oni koji nisu skloni otvaranju pregovora EU s BiH brinu zbog korupcije i zbog opasnosti utaje javnog novca evropskih poreznih obveznika u strukturnim problemima opterećenoj BiH. Unutar države problem je, smatra Gjenero, što je i njeno uglavnom proevropsko društvo već pomalo umorno.

Političke klase

- Zato je pitanje ima li stvarne snage izvršiti pritisak na političke klase u svojoj državi da u ovom kratkom razdoblju obave preuzete obveze. Dobro je da je formiran svojevrsni anketni odbor Europskog vijeća za BiH i dobro je da je u njemu dvoje političara koji sistemski zagovaraju otvaranje pregovora s BiH – hrvatski premijer Plenković i predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen (Von Leyen), ali i nizozemski ugledni premijer Rut (Rutte), koji predstavlja utjecajan krug zemalja europskog sjeverozapada koje su skeptične prema otvaranju pregovora - ističe Gjenero.

Važno bi bilo vratiti se vrijednostima njemačko-britanske inicijative i pomoći BiH da u integracijski proces uključi cijelo društvo, da se reafirmira evropsko načelo dobrog upravljanja i da se vrednuje ono najbolje što bosanskohercegovačko društvo ima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.