KORISTILI BEZ NAKNADE

Spor oko bivše kasarne u Ustikolini: Načelnik isključio struju i zakazao deložaciju, privrednici kažu da nemaju kud

Prije 18 godina nekadašnji vojni kompleks dodijeljen je lokalnoj zajednici

Mujo Sofradžija. Avaz

Alen Bajramovic

23.12.2023

U ponedjeljak ističe rok kojeg je načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija dao dvjema privatnim firmama da napuste objekte u krugu nekadašnje kasarne u Ustikolini, koje je Vlada FBIH 2005. godine dodijelila na korištenje ovoj lokalnoj zajednici. 

Ako to ne urade, tvrdi Sofradžija, bit će angažirana firma koja će ih deložirati i očistiti prostor, a troškovi će biti fakturisani trenutnim korisnicima.

- Radi se o vojnoj, neperspektivnoj imovini i objektima koji imaju vrijednost, nalaze se u centru Ustikoline. Imenovao sam komisiju koja je obišla lokaciju i izvršila popis, te je utvrdila da se u kasarni nalaze dva pravni lica, koja su bespravno i nelegalno ušla i zaposjela prostorije i prostor okolo. Uvidom u dokumentaciju ustanovili smo da nema nikakvih ugovora i da ja došlo do nelegalne uzurpacije. Kasarna je imala električnu energiju i čitavo vrijeme su ta dva pravna lica su koristila i električnu energiju – kaže Sofradžija.

Nakon svega, Sofradžija je zatražio isključenje struje, koju je proteklih godina plaćala općina, što je i urađeno. Objekte bivše kasarne namjerava ponuditi potencijalnim investitorima, jer prema sadašnjoj odluci Općinskog vijeća, kako procjenjuje, njihovim izdavanjem može se osigurati 4.000 – 5.000 mjesečno, što bi za budžet male općine bio značajan prihod.

Cijelu priču, navodi Sofradžija, pokrenula su vijećnička pitanja vezana za kasarnu i mogućnost njenog korištenja. Nadležna Općinska služba, izlaskom na teren, ustanovila je da objekte koriste ustikoljanske firme „Baša“, „Bauprom“ i JKP „Ušće“.

Sporazum o korištenju objekta. Avaz

Prije 18 godina nekadašnji vojni kompleks dodijeljen je lokalnoj zajednici, a do izgradnje novog objekta u njemu je bila smještena i općinska administracija. Suad Bašić, vlasnik firme „Baša“, kaže da dio imovine koristi od 2015. godine, kada je izvršio doregistraciju firme i osnovao poslovnu jedinicu koja će se baviti građevinskim poslovima. Dok Sofradžija tvrdi da dio kasarne koristi nelegalno, Bašić tvrdi da to nije tačno i da mu je to odobrila općina, ugovorom kojeg je potpisao sa bivšim općinskim načelnikom Zijadom Kunovcem. Nekadašnja vojna imovina u februaru 2015. ustupljena mu je bez naknade.

- U prethodnih desetak godina to niko nije koristio i sve je bilo zaraslo. Vlada FBiH je to dala općini na korištenje, kao što je i druge objekte u BIH dala općinama dok se ne riješi ta vojna imovina, tako da ni općina nije imala uslova da traži nadoknadu. Pogotovo što je sve bilo neuređeno i zapušteno. Ja sam tada uredio prostor, napravio dodatni objekat kao magacin, digao kredit i uložio oko 500.000 maraka. Bili smo i na televiziji tada – kazao nam je Bašić.

Bivši objekat. Avaz

Ugovori nisu redovno obnavljani, iako su potpisani na period od godinu dana, ali je lokalna vlast imala razumijevanja.

- 2020. godine sam već prerastao u malo ozbiljniju firmu sa 3-4 kamiona, tri bagera, mikserom i drugom mehanizacijom i određenim brojem zaposlenih, tako da sam stekao uslove da se kandidujem za licencu koju izdaje Ministarstvo BPK Goražde kako bih mogao konkurisati na tenderima. Općina mi je tada ponovo dala ugovor o ovoj imovini u kasarni. Ti ugovori postoje i u općini, ali kao da je Ustikolina Berlin pa se ništa ne zna – ističe Bašić.

Prije nekoliko godina postavio je vlastiti vodomjer, ali na struju su bili priključeni i drugi subjekti, nekada i lokalna udruženja, pa je te troškove plaćala općina. Spreman je na dogovor, platiti i što do sada nije, ali dogovora nema, već do 25. decembra mora napustiti kasarnu. 

- Ja imam deset vozila, kamione, bagere, prikolice, gdje ja to sad da parkiram? Opštinu smatram i mojom, i Mujovom, kao i svih građana. 

Mogu samo na ulicu, ali ću zauzeti neki prostor. Imam i 500 kubika šljunka, 150.000 maraka vrijedan sitni alat, a sada trebam zatvoriti jer se nekome ne sviđam „facom“, iako sam zapošljavam 20 radnika, više od svih ostalih zajedno ne računajući ustikoljanski „Mlin“ – kaže Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.