TREBINJE

Projekt koji će Popovo polje kulturno uzdići: Kompleks Duhovnog centra oživit će turizam

Odrađeni su značajni poslovi u donjem dijelu kompleksa, monaški život je započet, kazao je Ćurić

Radovi teku planiranom dinamikom. Avaz

P. Mucović

23.12.2023

U selu Mrkonjići u Popovom polju u toku je druga faza izgradnje kompleksa Duhovnog centra, gdje su radovi počeli početkom oktobra, a rok za završetak je 400 dana od dana uvođenja u posao. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, izrazio je zadovoljstvo onim što je urađeno u prvoj fazi, ali i dinamikom radova u drugoj fazi.

Gradnja konaka

- Ne sumnjamo da će svi poslovi teći planiranom dinamikom. Ono što je važno jeste da su i monahinje Petropavlovog manastira svaki dan tu, pa smo stalno s njima u kontaktu, kao i s vladikom i sveštenstvom. Odrađeni su značajni poslovi u donjem dijelu kompleksa, monaški život je započet, sada se radi vidikovac, tzv. druga faza, a u trećoj fazi smo planirali da se završe neki sadržaji u dogovoru s monaštvom te parking i konak pored magistralnog puta - kazao je Ćurić.

Dodao je da je sklopljen ugovor za ove radove u vrijednosti od 1.750.000 maraka s PDV-om.

- Da bi se završio ovaj kompleks, neophodno je još oko 400.000 maraka. Ta sredstva smo planirali iz kredita 2024. godine - pojasnio je Ćurić te dodao kako će ovaj kompleks povećati i broj dolazaka turista, ali i vjernika.

Gradonačelnik Trebinja istakao je kako žele da Mrkonjići ne budu samo turističko mjesto nego mjesto koje će duhovno i kulturno uzdići grad Trebinje, a samim tim oživiti Popovo polje.

Socijalna zbivanja

Prema riječima Zorana Porobića iz Trebinja, čija je firma izvođač radova, u toku su pripremni radovi platoa, tj. zemljani radovi na prizemnom nivou. Potom slijedi završetak armirano-betonskog skeleta kompletnog kompleksa.

- U prizemnom dijelu je centralni plato za socijalna zbivanja u kompleksu. Do sada je urađen armirano-betonski skelet suterenskog nivoa, na kome se nalaze galerija, suvenirnica, toaleti. Urađeni su grubi građevinski radovi i naš plan je da u narednih nekoliko mjeseci uradimo kompletan armirano-betonski skelet na cijelom kompleksu da bismo kasnije ušli u najkompleksniji dio ovog projekta, to su kamenorezački radovi - istakao je Porobić.

Gradnja vidikovca

Da bi se kompletirali svi sadržaji, potrebno je uraditi još kulu ili vidikovac, najreprezentativniji dio kompleksa. U njemu će se nalaziti riznica, gostionica i kula. Ovaj objekt će imati tri sprata, a visina će biti oko 12 metara. Planirano je da bude urađen i amfiteatar s velikom binom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.