KATEDRALA SRCA ISUSOVA

Ponoćka u sarajevskoj katedrali: Isus je svjedok Božje ljubavi prema čovjeku

Misi u glavnom gradu BiH prisustvovao je veliki broj vjernika koji su došli da u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusovog rođenja

Sa ponoćke u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
E. Ć.

24.12.2023

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova večeras je održana misa bdijenja, koja je poznata i kao mala ponoćka.

Misi u glavnom gradu Bosne i Hercegovini prisustvovao je veliki broj vjernika koji su došli da u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusovog rođenja.

Svečanu misu bdijenja u svetoj noći predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Asisijem Čulikattom.

- Zahvalni nebesima za ovo rođenje i za dar spasenja molimo milosrđe Božje da nam oprosti naše slabosti kako bismo ponajprije na dostojan način mogli proslaviti ovo Euharistijsko slavlje i tako se pripremati za konačno vlastito obraćenje i posvećenje radi vječnoga spasenja svoga i spasenja svih ljudi - kazao je nadbiskup Vukšić.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Istakao je da kao kršćani vjeruju "da cijela ljudska povijest dosiže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku".

- Kroz razdoblje priprave za Božić vjerski život kršćana bitno je obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića. 

A s druge strane, obilježeno je ovo razdoblje također očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo. To jest da čovjek prihvati Božje putove i pravila, da u skladu s njima uredi svoj život i da po njima hodi i njima se ravna - rekao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je da je svrha Isusova rođenja ponuda spasenja svim ljudima.

- A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. 

Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga - kazao je on.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić je svima poželio sretan Božić.

Na ulicama Sarajeva već je primjetna prava praznična atmosfera. Centralno misno slavlje bit će održano u sarajevskoj Katedrali u 10.30 sati 25. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.