RADOVI JOŠ NISU POČELI

Generacijski projekt pred totalnim krahom: Ko je kriv za bačene milione za Blok 7?

Potrebna nam je ideja kako doći do novih pogona koji će praviti struju, da oživimo sistem ovim ili nekim drugi blokom, kaže Žigić

Blok 7: Za realizaciju projekta već utrošeno oko 300 miliona eura, ali radovi nisu ni počeli. Avaz

Alen Bajramovic

25.12.2023

Blok 7 Termoelektrane Tuzla (TE) svojevremeno je najavljivan kao generacijski projekt, trebao je zamijeniti dotrajala tri bloka, čije je gašenje neminovno, te osigurati 2.739,81 gigavatsat električne i 390,9 toplotne energije za Tuzlu i okolne gradove i smanjiti zagađenje zraka.

Za realizaciju projekta već je utrošeno blizu 300 miliona maraka, ali radovi nisu ni počeli.

Novi kapaciteti

Dok se u ovom slučaju spominje i mogućnost međunarodne arbitraže, a iz Vlade FBiH stižu najave da od projekta neće biti ništa, stanje elektroenergetskog sistema u BiH izgradnju novih kapaciteta čini još urgentnijim.

Profesor Izet Žigić, bivši federalni ministar energije i predsjednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), kaže da se u menadžerski posao, bez potrebe, 2014. godine umiješao Parlament FBiH, koji je danas jedini koji može odlučiti u kom smjeru ići.  

Žigić: Blokiraju lobisti. Facebook

- Potrebna nam je ideja kako doći do novih pogona koji će praviti struju, da oživimo sistem ovim ili nekim drugim blokom, svejedno. Nama treba novi blok, čime bismo u narednih 25-30 godina u dobroj mjeri bili stabilni s novim ekološkim standardima. Iza svega mora biti čvrsta odluka i da kupujemo ugalj u Koncernu, a ne izvan toga, jer je to preskupo - kaže Žigić.

S obzirom na to da je za izgradnju novog bloka potrebno četiri do pet godina, a da do 2050. godine ugalj treba izbaciti iz upotrebe, Žigić upozorava da je svaki izgubljen dan mnogo.

- Zaista treba otvoriti i priču, bez demagogije, zašto ne koristimo hidropotencijal. Sve je podređeno tehnologiji na vjetar ili sunce, to nam treba, ali imamo ogroman potencijal koji se svjesno blokira od lobista koji nas vode u situaciju da ostanemo bez struje - kaže Žigić.

Veliki izvoznik

Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla danas bi koštala više od ranije planiranih 600 miliona eura, ali bi osigurala da EPBiH zadrži poziciju velikog izvoznika i stabilnost elektroenergetskog sistema u BiH, kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Bečarević: Moguće redukcije. Facebook

- U fazi smo da je energetski sistem ugrožen, a više cijene, zagađen zrak, moguće redukcije su ono što možemo očekivati. Evropa i danas ima blokove na ugalj, posebno Poljska, tako da ugalj još ima svoje mjesto u proizvodnji struje, s modernijim tehnologijama koje smo i mi trebali imati kroz Blok 7 - kaže Bečarević.

Blok bi trošio manje uglja

Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić kaže da su rezerve uglja za rad Bloka 7 istražene i da ga imamo mnogo više nego što bi iznosila potrošnja u narednih 30 godina.

- Mi i danas, s 1.600 radnika, proizvodimo više od 100.000 tona lignita mjesečno, a taj blok bi trošio manje uglja, a proizvodio više električne energije. Jer, kad opslužujete ove dotrajale i energetski neefikasne objekte, mnogo više uglja trošite - pojašnjava Husić.

Treba biti hrabar u donošenju odluka, u suprotnom ćemo biti u vrlo teškoj situaciji, ističe Žigić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.