POTVRĐENO IZ SUDA

Trojica prvostepeno osuđenih za zločine u Zecovima nisu pronađena nakon presude

Iz Suda BiH je rečeno da su zaprimili izvještaj Sudske policije da je 23. decembra ove godine optuženi Zoran Milunić uhapšen i sproveden u Vojkoviće

Uplakane porodice ispred Suda BiH. N. Šaljić

S. S.

26.12.2023

Zoran Milunić je sproveden na izdržavanje mjere u Vojkoviće, dok trojica osuđenih za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora nisu pronađena na adresama stanovanja nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude, potvrđeno je za "Detektor".

Iz Suda BiH za "Detektor" je rečeno da su zaprimili izvještaj Sudske policije da je 23. decembra ove godine optuženi Zoran Milunić uhapšen i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Vojkovići.

Mjere zabrane

- Dok je za ostale optužene zaprimio informaciju da nisu pronađeni na adresama stanovanja - navode iz Suda BiH.

Pored Zorana Milunića, Sud je tokom izricanja prvostepene presude 22. decembra odredio pritvor za Dušana Milunića, Zorana Stojnića i Iliju Zorića, dok je Ljubiši Četiću odredio mjere zabrane. Kako su naveli, Sud je nakon donošenja rješenja o određivanju pritvora izdao naredbu za hapšenje četvorice optuženih te naredbu Graničnoj policiji da ih zaustave ukoliko neko od njih pokuša preći državnu granicu.

Niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude.

Kao razlog nedolaska optuženih, njihovi branioci su uglavnom naveli da nije obavezno prisustvo izricanju presude. Savan Zec je kazao da je Dušan Milunić osumnjičen u jednom novom predmetu i da mu je od nedavnog poziva Tužilaštva ugašen telefon. Slobodan Perić je rekao da je njegov branjenik Ljubiša Četić nedavno izašao s odsluženja 15-godišnje kazne zatvora.

Iz Tužilaštva BiH za "Detektor" su kazali da se u toku glavnog pretresa i daljnjeg postupka Sud BiH stara o osiguranju prisustva optuženih i da je prethodno svim optuženima ukinuo pritvor koji je trajao od novembra 2014. do juna 2016. godine.

Bez saznanja

- Nakon zaključenja glavnog pretresa, Sud je taj koji po službenoj dužnosti pazi na prisustvo optuženih u postupku, a Tužilaštvo nije imalo nikakvih saznanja koji bi predstavljali zakonom propisane razloge za predlaganje mjere pritvora u toj fazi postupka - dodali su iz Tužilaštva.

Sud BiH je, nakon skoro devet godina suđenja, osudio Dušana Milunića na 12 godina, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.