SUROVA REALNOST

Begović nikad nije imao svoju vodu, sada mu kopaju bunar: Samo da se napijem sa svoje česme, mogu odmah umrijeti!

Živi s unukom kojeg je otac ostavio kada je bio beba, a majka, Ramizova kćerka, preudala se i otišla

Begović: Do sada dovozio vodu u kolicima. E. Trako

28.12.2023

Da ne bi interneta, Ramiz Begović iz sela Putiš u općini Busovača vjerovatno bi napustio ovaj svijet, a ne bi dočekao da voda proteče s njegove česme. Zahvaljujući internetu, prije svega društvenoj mreži TikTok, pročulo se za Ramizovu nevolju i dobri ljudi su se odmah uhvatili ukoštac s problemom – iskopati bunar usred avlije!

Priča ide malo dublje. Kako je Ramiz Begović ispričao jučer reporteru "Dnevnog avaza", njegov otac Eniz nikada nije priključio vodu, nego je drugim ljudima i komšijama kopao, a svojoj kući nikada nije.

Pokrenuta akcija

Zna se to desiti u bosanskim selima, da tako komšije jednostavno prihvate da neko pati. Za njega obično kažu da je skrenuo s pameti, ili da je alčak, ters... Što kaže narodna izreka: "Roditelji jedu kiselo grožđe, a djeci trnu zubi." Šta je Ramiz Begović kriv što njegov babo nije doveo vodu?

- Opet ja kažem, Allah mu rahmetile. Šta ću, to je moj otac - govori na početku razgovora Begović.

Ramizu su 73 godine i nikada nije imao vodu u svojoj avliji.

- Da mi je to da doživim, pa odmah bih mogao i umrijeti. Pokrenut je apel za donacije da bi se meni uradila voda. Javili su se momci iz Ilijaša i htio bih da ih poselamim i da im poželim sve najbolje i da im Allah podari sve što im ja želim, kao i svim dobrim ljudima u BiH, dijaspori i čitavom svijetu. Svi su se digli da se meni voda uradi - govori Ramiz Begović.

Apel urodio plodom. E. Trako

U selu svi imaju vodu. Neki po dva ili tri izvora. Ramiz Begović, da bi se napio, okupao ili umio, mora 300 do 400 metara svaki dan u kolicima dovoziti vodu. Makar je morao, uskoro će i s njegove česme poteći voda.

- Pobrali su sve izvore, imaju po tri ili četiri bazena. Seljani nisu mnogo krivi, otac u mene nije ni s kim htio u par da se voda dovede. Moja sestra, braća i ja smo prokopali kilometre, a ni s kim nije htio u par da dovede vodu. On je samo htio pare, unaprijed. Pisao sam i peticiju da mi komšije daju vodu. Nije moglo, dvojica-trojica se pobune i ništa od toga. Ali, eto, ima dobrih ljudi, već se rade bušotine da mi se dovede voda dok sam zdrav i živ - priča Begović.

Radovi u avliji. E. Trako

Kaže da mu je želja samo da živi kao sav normalan svijet.

- Sto četrdeset i šest Bajrama ja dočekujem bez vode. Željan sam se okupati. Najgori su mi kupatilo i suđe. Ma voda je sve - ističe, a na pitanje koliko je još ostalo da se iskopa da se oformi bunar, kaže:

- Ma sramota mene to i pitati. Oni rade, buše. Kada nađu vodu, ovi momci su rekli da će to oni riješiti sve i eto.

Zadirkuju ga djeca

Ramiz ne živi sam. S njim je unuk, 9. razred osnovne škole. On neće pred kamere jer ga djeca u školi zadirkuju. Bliži se Nova godina.

- Otac ga je ostavio kad je imao pola godine. Moja kćerka, njegova majka, udala se. I ona je bila bolesna, otišla je i ona za svojom srećom. Eto, dijete je sa mnom. Novu godinu i ne slavimo. Kako kad je meni penzija 330 maraka, nema od toga ništa - kaže Ramiz Begović.

Uprkos svim nevoljama, Ramiz na kraju opet kaže:

- Dobro je, hvala Bogu!

Digao kredit da plati liječenje za kćerku i suprugu

- Imam pet kćerki. Jedna je bila bolesna, kao i supruga mi. Onda sam ja morao da se zadužim, da dignem kredit kako bih to sve platio. Ma nije dobro, ali tako je moralo biti. Opet, hvala svim dobrim ljudima - rekao je Ramiz Begović ispraćajući nas.

Ramizov broj telefona je 064 41 00 500 i svi koji osjete potrebu da mu pomognu, mogu ga lično kontaktirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.