APEL ZASTUPNICIMA

SPUS: Tražimo da se nakon osam godina u budžet uvrsti i finansiranje najveće studentske organizacije

Pozivamo Vladu KS da ispoštuje vlastite zakonske akte i strategije, te da na otvorenost studenata i njihovu spremnost na saradnju, odgovori jednako

Imran Pašalić. Facebook

S. S.

28.12.2023

U petak u 8:30 sati počinje sjednica Skupštine KS na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći u Budžet KS za 2024. godinu.

Iz Studentskog parlementa Univerziteta u Sarajevu ističu da će zastupnici raspravljati i o amandmanu koji se tiče toga da se u budžet uvrsti i finansiranje SPUS-a. 

- Amandmanom smo zatražili da Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, sa svojih 20 studentskih tijela matičnih fakulteta, nakon 8 godina, ponovno bude stavka u Budžetu Kantona Sarajevo. Važećim Zakonom o visokom obraozvanju, član 29. stav 3, usvojenim 2022. godine, utvrđena je obaveza Vlade Kantona Sarajevo da će finansirati dio troškova za rad Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevo, najveće omladinske i studentske organizacije u Bosni i Hercegovini.

Radujemo se što je Zakonom prepoznat značaj Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, i njemu pripadajućih tijela matičnih fakulteta, te se nadamo da će Skupština Kantona Sarajevo ispuniti svoju zakonom predviđenu obavezu prema studenticama i studentima Univerziteta u Sarajevu. Iako smo nezvanično saznali da će se Vlada KS oglušiti o potrebe studentica i studenata, SPUS je ipak ispružio svoju ruku Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te se nadamo da će kroz osiguravanje osnovih sredstava za rad, resorno ministarstvo, odnosno Vlada KS odgovoriti na isti način, te prihvatiti amandman Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećamo da je Vlada KS sa resornim ministarstvom kreirala i Strategiju prema mladima KS, kojom se također predviđa finansiranje studentskih organizacija i njihovog rada, a koju su s radošću prezentovali upravo naši studenti. Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu KS da ispoštuje vlastite zakonske akte i strategije, te da na otvorenost studenata i njihovu spremnost na saradnju, odgovori jednako. Ukoliko amandman ne bude usvojen, značajno će biti narušen rad studentskih organizacija, što je direktni udar na studentsko djelovanje i studentski standard - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.