SNABDIJEVANJE PLINOM

Sarajlijama prijeti smrzavanje, oglasili se iz "Energoinvesta": Nismo mogli pristati na ucjene

O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema "Energoinvest" će javnost obavijestiti, navodi se

Oglasili se iz Energoinvesta. Avaz

D. R.

29.12.2023

Nakon što je iz istočnosarajevskog preduzeća "Sarajevo gas" a.d. saopćeno da će prekinuti snabdijevanje gasom zbog spora za "Energoinvestom", oglasila se i ova kompanija.

- Obavještavamo javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen s jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa, a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo". Zahtjev "Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo" je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

"Ratna prijetnja"

S obzirom na to da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. godinu, sveden na dužinu trase kojim "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu "BH Gasa", a da čak ni regulator "Gasa iz RS" nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, "Energoinvest" takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom " ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

S ciljem izbjegavanja uznemirenja javnosti "Energoinvest" do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti radi razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH s problemom i zahtjevom za hitno uključivanje s ciljem kontakta i dogovaranja s predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega je jučer, 28.12. 2023. godine, bio postignut odgovarajuci dogovor.

"Enegoinvest" je, uprkos svemu, jučer, 28.12. 2023., pozvao sve učesnike u poslovima s gasom, kako bi iste upoznao s problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Uključivanje nadležnih organa

Nažalost, danas, 29.12. 2023. godine, transporter "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa s datumom 01.01. 2024. godine u šest sati ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

"Energoinvest" je sa svoje strane ponovo upoznao resornog ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtijevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbijede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da "Sarajevo-gas Istočno Sarajevo" odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor, molimo građane i korisnike gasa za strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema "Energoinvest" će javnost obavijestiti blagovremeno - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.