BEZ OBZIRA NA UPOZORENJA

Dodik ne da s mirom ni Novu godinu da dočekamo: Za AP izjavio da će administrativnu granicu između RS i FBiH pretvoriti u nacionalnu

"Lider separatističkih bosanskih Srba Milorad Dodik obećava da će rasturiti svoju zemlju uprkos upozorenjima SAD", naslov je na AP-u

Milorad Dodik: Predsjednik manjeg bh. entiteta nastavlja po svom. AP/Radivoje Pavicic

N. Aj.

30.12.2023

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik dao je intervju za agenciju "Associated Press" u kojem je ponovo govorio o otcjepljenju RS, uprkos upozorenjima zapadnih zemalja.

"Nisam iracionalan"

"Associated Press" objavio je intervju s naslovom: "Lider separatističkih bosanskih Srba Milorad Dodik obećava da će rasturiti svoju zemlju uprkos upozorenjima SAD."

Izjavio je Dodik da ga ne plaši upozorenje SAD da će reagirati u slučaju da neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, te da će "administrativnu granicu između RS i Federacije BiH pretvoriti u nacionalnu granicu".

- Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga da se plašim toga i da iz tog razloga žrtvujem nacionalne interese Srba - rekao je Dodik.

Naveo je da će svaki pokušaj korištenja međunarodne intervencije za dalje jačanje multietničkih institucija BiH naići na odluku Srba da ih potpuno napuste.

Naslov i dio teksta intervjua objavljenog na AP-u. AP

- Pošto to za zapadne demokratije neće biti prihvatljivo, u sljedećoj fazi bićemo zbog njihove reakcije primorani da proglasimo potpunu nezavisnost RS - rekao je Dodik.

Obećanje Brisela

Predsjednik RS dodao je i da je među Srbima jedna stvar jasna i konačna, a to je da sve veća spoznaja da će predstojeće godine i decenije za Srbe biti period nacionalnog ujedinjenja.

- Brisel koristi obećanje o pristupanju EU kao oruđe za objedinjavanje BiH. U principu, naša politika i dalje je da želimo pristup EU, ali to više ne vidimo kao svoju jedinu alternativu - rekao je Dodik.

On je istakao da je EU “dokazala” da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa stajući na stranu Vašingtona, a protiv Moskve u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

- Svidjelo se SAD i Velikoj Britaniji to ili ne, pretvorit ćemo administrativnu granicu između dva entiteta u našu nacionalnu granicu - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.