USPJELI SE ORGANIZIRATI

Četiri dana nakon podrhtavanja tla kod Zenice: Selo Ljubetovo oporavlja se od zemljotresa

Tri dana poslije složni mještani u Ljubetovu uspjeli su sanirati dobar dio štete

Obnovljeni krovovi u selu Ljubetovo koje je pogodio zemljotres. Avaz

3.1.2024

U subotu navečer zemljotres jačine 4,7 po Rihteru pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a epicentar je bio deset kilometara od Zenice. Najviše se osjetio u selu Ljubetovo, koje je pretrpjelo i najveću štetu. Reporteri „Dnevnog avaza“ su stigli u selo prije policije, službe Civilne zaštite, vatrogasaca i ostalih.

Mještani su bili uznemireni i te noći niko nije spavao. U isto vrijeme, veliki komadi kamenja odronili su se na magistralni put M-17 i jedan automobil je bio pogođen, a vozač i saputnici povrijeđeni.

Materijalna pomoć

Tri dana poslije složni mještani u Ljubetovu uspjeli su sanirati dobar dio štete. Ruku na srce, u nedjelju ujutro ih je odmah posjetio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, i obećao im materijalnu pomoć – svakome kome je i jedan crijep na krovu oštećen ima da se nadoknadi.

Obećano je i ispunjeno. Muhamed Horić, mještanin Ljubetova, kaže za „Avaz“ da su dobar dio krovova uspjeli sanirati.

- Materijal je odmah počeo stizati i mi smo se organizirali. Uspjeli smo dosta krovova obnoviti, važno je bilo prije kiše da ljudima ne bude dodatne štete u domovima. Ovo je viša sila, ali kad su ljudi složni, onda se sve brzo sanira - govori nam Horić.

Viša sila, ali ne bismo mi bili mi kada bi sve bilo uredu i kada bi svi oni od kojih se očekuje ispoštovali svoj narod, kojim, kao, vladaju!

Zehrudin Ibrahimagić, predsjednik Mjesne zajednice Ljubetovo, kaže da je ogorčen na druge nivoe vlasti, sve osim Gradske uprave Zenice.

Premijer se ušutio

- Premijer Zeničko-dobojskog kantona (Nezir Pivić, op. a.) se javio onu noć, oglasio se na društvenim mrežama i onda se ušutio. Ne razumijem to ponašanje. Stvarno sam ogorčen kao čovjek - kaže Ibrahimagić za „Avaz“.

Dodaje da njima ne treba milostinja, nego samo ono što ih sljeduje. I bez toga, kaže, oni su se uspješno organizirali i odradili dobar posao.

Komisija će napraviti procjenu štete

Zehrudin Ibrahimagić kaže da su do sada naručili i zamijenili 3.500 komada crijepa te 1.300 metara letve.

- Ono smo krpili šta može, vraćali stari crijep, tri strane može biti starog, onda jednu pokrijemo novim crijepom. Što se tiče oštećenja na zidovima, temeljima, komisija će sutra (danas, op. a.) sve popisati i napraviti procjenu štete - dodaje Ibrahimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.