FORMIRANJE RIK-A

Branislav Borenović o Dodikovim izjavama: Sjetimo se mirnog razdruživanja i desetak puta najavljene nezavisnosti RS

SNSD će evidentno biti protiv poštenih izbora i uvođenja novih tehnologija u izborni proces, rekao je

Branislav Borenović. Fena

Alen Bajramovic

4.1.2024

Komentirajući najave predsjednika RS Milorada Dodika da će vrlo brzo NSRS usvojiti entitetski izborni zakon, presjednik PDP-a Branislav Borenović kaže kako je riječ o pokušaju skretanja pažnje s glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

- SNSD će evidentno biti protiv poštenih izbora i uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Ovo je očigledno uvod u novu višemjesečnu temu, s pompeznim najavama i jasnom namjerom da nema fer i poštenih izbora u Srpskoj i BiH. Već viđeno, nešto što smo mnogo puta gledali, opet zaključci i zakoni NSRS koji se ne provode ili naprasno nestanu – kaže Borenović.

Podsjetivši na Dodikove ranije izjave, ali i rasprave i odluke u NSRS, Borenović ponovo ističe značaj uvođenja novih tehnologija u izborni proces i omogućavanja poštenih izbora.

- Sjetimo se priča, pa čak i donesenih zakona i zaključaka oko imovine, Ustavnog suda BiH, VRS, lijekova, UIO RS, VSTS RS, Incka, Šmita, mirnog razdruživanja, povrata nadležnosti, desetak puta nezavisnosti i na kraju – ništa. Još jedno političko potkusurivanje i razvlačenje. Ovoj zemlji trebaju fer i pošteni izbori. Ovoj zemlji trebaju elektronska identifikacija birača, otisak prsta, skeniranje glasačkih listica i puna transparentnost izbornog procesa čime će se vratiti povjerenje građana u izbore i gdje će rezultat izbora biti stvarna volja birača. Sve ostalo je već mnogo puta viđeno mrcvarenje, lični zakulisni dogovori i prolongiranje uvođenja reda i vladavine prava u ovo naše društvo – ističe Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.